Sextrakasserande kriminalvårdare får behålla jobbet

Sexuella kommentarer till kvinnliga kolleger och olämpligt tafsande är inte tillräckliga skäl för avsked. Därför får en kriminalvårdare i Kalmar län behålla jobbet.
Kalmar • Publicerad 23 mars 2010

Missförhållandena på arbetsplatsen avslöjades under förra året.

Efter att under en längre tid vid ett flertal tillfällen både verbalt och fysiskt sexuellt trakasserat arbetskamrater fick dessa nog och vände sig till kriminalvårdens lokala ledning.

Reaktionen blev att arbetsgivaren efter en tid kom fram till vårdarens agerande var så allvarligt att han borde få sparken. Ärendet fördes därför upp på en högre nivå, Kriminalvårdens personalansvarsnämnd.

I en utredning slogs fast att vårdaren på flera olika sätt uppfört sig på sådant sätt att det inte kan anses vara frågan om något annat än sexuella trakasserier. Samtidigt betonades att det inom kriminalvården råder nolltolerans mot sådana handlingar och att det mannen gjort låg mycket nära den gräns då det kan bli aktuellt med avsked.

Men ansvarsnämnden riktar också kritik mot den lokala ledningen för att den inte innan begäran om uppsägning reagerat och ingripit i det som hänt på vårdarens arbetsplats. Eftersom arbetsgivaren inte genom till exempel samtal eller omplacering försökt lösa missförhållandena anser nämnden inte att det kan bli aktuellt med att ge honom sparken.

Men vårdaren slipper inte helt straff. Disciplinpåföljden har bestämts till 20 dagars löneavdrag. I och med beslutet upphävs också hans avstängning från arbetet och han kan återgå i tjänst.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.