Sex dagars fylla före dödshuggen

Efter ett nästan 15 år långt uppehöll tog mannen en öl. För första gången på länge kände han sig lugn. Men en öl följdes av flera och efter sex dagars fylla högg han ihjäl sin barndomskamrat.
Kalmar • Publicerad 31 mars 2010

Det var en sammanbiten 39-åring som på tisdagen tog plats i Kalmar tingsrätt. Där står han åtalad för att ha knivdödat en jämnårig man i Lindsdal den 16 januari.

Med blicken riktad mot bordet och med uttryckslöst, nästan tomt, ansikte lyssnade han på när åklagare Johan Henningsson läste upp anklagelserna.

I sak är det bestialiska brottet uppklarat. Bevisningen och 39-åringens eget erkännande gör att det inte är tvekan om att det är han som är gärningsmannen.

Eftersom det dessutom finns ett utlåtande i vilket det fastslås att han lider av en allvarlig psykisk störning är även utgången vad gäller det straff som han ska dömas till given på förhand. Det blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Rättegången kommer i stället handla om hur gärningen ska rubriceras, mord, dråp eller något annan. Försvarets utgångspunkt är att 39-åringen på grund av sitt psykiska tillstånd inte var medveten om vad han gjorde och därför saknade uppsåt att döda kamraten.

Mannen har en långvarig sjukdomsbild bakom sig. Till följd av allvarliga psykiska problem slutade han dricka alkohol i mitten av 90-talet. I stället började han missbruka mediciner. När han sedan någon vecka efter nyår började supa igen förvärrades hans situation snabbt.

Den olycksaliga lördagen i januari hade han besök av sin gamla kamrat och en grannkvinna. Alla drack alkohol . Till en början beskrivs stämningen som god. Allt förändrades när kvinnan sa åt honom att han "slickar alla karlar i röven".

På någon sekund brister allt. 39-åringen slår till kvinnan och ger sig sedan direkt på den andre mannen. Han trycker honom mot en ruta som går sönder. Liggande på golvet överöses mannen med ett stort antal sparkar och slag. När offret, troligtvis, är svårt skadad och medvetslös hämtar han en kniv och hugger mot hans kropp ett 50-tal gånger.

– Jag fick en totalknäpp i huvudet och skulle göra vad som helst för att ha det ogjort, sade 39-åringen under förhöret i tingsrätten.

Någon entydig förklaring till sitt handlande har han inte kunnat ge. Enligt honom själv var det ett "helt livs historia" som låg bakom. Ett liv utan vänner som inneburit att han känt sig nedtryckt, förnedrad och mobbad. Att döda någon blev till slut ett sätt att ge igen för gammal ost, som han själv uttryckte saken.

Rättegången fortsätter och avslutas idag onsdag.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.