Sedlarna ska räcka i sommar

Fjolårets strul med tomma bankomater på Öland mitt under turistsäsongen ska inte upprepas. I år ska automaterna fyllas på oftare lovar de ansvariga.
Kalmar • Publicerad 31 maj 2014
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Foto: Mikael Eklund

Vi använder allt mindre kontanter men när sedlarna väl behövs och många vill ha samtidigt brukar det bli problem på flera håll i länet.

Förra sommaren var det strul med bankomaterna på Öland och pengarna tog ofta slut.

Men i år ska det gå bättre lovar Stefan Bergelind, vd på Bankomat, ett företag som ägs av bankerna Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank och Sparbankerna och som driver över 2 000 bankomater på 479 orter i Sverige.

– Inför sommaren har vi gått igenom arbetssätt och antal laddningar. Nu laddas bankomaterna oftare och vi har en beredskap för en annan nivå på utflöde, säger Stefan Bergelind

Han säger att det var problem i fjol men att det inte ska upprepas i år.

– Det var ett kapacitetsproblem, men nu kan vi göra akuta laddningar på Öland om det behövs.

I takt med att kontantanvändningen minskar har bankomaterna och uttagsautomaterna blivit färre. När Bankomat tog över landets automater gjordes en minskning och Stefan Bergelind utesluter inte att automaterna kan bli ännu färre framöver.

– Det är för tidigt att prata om det. På orter med färre automater måste man vara försiktig innan man ändrar. Den stora förändringen av antal har gjorts i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Stefan Bergelind.

Får ni synpunkter på att det är för få automater?

– Vi samarbetar med bankerna och har inte fått in önskemål om att installera fler.

Trots att kontantanvändningen minskar stadigt används fortfarande mycket kontanter under sommarmånadernas festivaler och marknader i länet vilket sätter press på systemet.

För konsumenterna är det en rädding att det även går att plocka ut kontanter i kassorna på livsmedelsaffärerna. Men det är inte alltid pengarna räcker, det visar den rundringning som Barometern gjort till några av butikerna runtom i länet.

Allra högst är trycket i de små butikerna på norra Öland. Jörgen Petersson är handlare på Ica i Byxelkrok.

– Kontanterna räcker aldrig till eftersom 90 procent av kunderna betalar med kort. Det vore tacksamt om alla skaffade kortdragare, som färjan mellan Byxelkrok och Oskarshamn. Nu kommer resenärerna hit och blir arga för att vi inte har kontanter till båten, säger han.

Även på Ica i Löttorp var det strul när bankomaten stod still i fjol sommar enligt handlaren Roger Eklöf.

– Det är bara att hoppas att jag får in så mycket pengar i kassorna att det räcker och att alla automater rullar.

Uppmanar du rentav kunderna att betala kontant?

– Det är inte det jag vill säga men ibland önskar man att de gjorde det, säger Roger Eklöf.

I Torsås räcker kontanterna för det mesta men ibland blir det tufft under turistsäsongen.

– Sedlar kan bli svårt vid marknader, men på större marknader tar de kort numera, säger Daniel Jungå, Icahandlare.

I Hultsfred i andra änden av länet har trycket minskat sedan festivalen lades ned.

– Då fick vi bunkra upp men det är helt borta nu. I dag har vi avtal med Loomi så att vi kan köpa om det krisar, säger Patrik Gladh, butikschef.

Läs mer i e-tidningen: Ica satsar på egna bankomater

Karin Lagerström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.