Annons

Sämst bromsar i landet på bilarna i Kalmar län

Bilarna i Kalmar län har sämst bromsar i landet. Det visar Bilprovningens statistik över landets alla underkända bilar under 2002.
Kalmar • Publicerad 31 januari 2003

Statistiken är dyster läsning vad gäller länets personbilar och lätta lastbilar. Totalt ligger Kalmar län på tredje plats när det gäller att oftast få personbilar underkända med krav på efterkontroll. Bara Örebro och Jönköpings län visar sämre siffror. Oftast när bilen underkänns med krav på efterbesiktning är det fel på bromsarna. Och i kategorin underkända bromssystem ligger Kalmar län sämst till både vad gäller personbilar och lätta lastbilar.

När Barometern-OT besöker Bilprovningen i Kalmar bekräftar besiktningsmannen Lars Almqvist problemen med de dåliga bromsarna.

Annons

- Men så har det nästan alltid varit. Många har inte kontrollerat bilen innan de kommer hit, utan väntar tills de har varit här och fått sina anmärkningar, säger han.

De vanligaste problemen är fel på handbromsen och att bilar med bromskivor på bakhjulen, inte tar som de ska.

- Bromsarna behöver användas ordentligt emellanåt. Vissa tror att en god bilförare inte ska behöva använda bromsen, men det är fel. Man ska trycka till rejält, gärna innan man parkerar, för då parkerar man med torra bromsar och det minimerar risken för rostbeläggningar.

Vissa bilar är mer benägna än andra att drabbas av bromsförslitningar.

- De bilar som har bromsskivor bak är värst drabbade. Vissa Volvomodeller, till exempel.

Klimatet i Kalmar län är en annan faktor som spelar in. Våra ständigt småhala vintervägarna kräver mycket vägsalt vilket tränger in i bromssystemen och ställer till skada. Att Norrbottens län visar lägst antal underkända bromsar är alltså ingen slump, där används inget vägsalt, bara sand.

Klarar bromstesten

Ett tips är att demontera bromsklossarna när bilen ska byta däck under årstidsväxlingarna, då kärvar inte klossarna fast, vilket ger sämre bromsverkan, säger Lars Almqvist.

På plats i hallen är Nicolas Mossred från Öland. Han ska besiktiga sin 18-åriga Mazda 626 men känner sig inte nervös.

- Mycket på bromsarna har jag redan bytt eftersom jag tidigare hade körförbud på bilen på grund av bromsfel, säger han.

Annons

Och denna gång passerar hans bil felfritt genom bromstesten. Han ser lättad ut.

SARAH NYLUND

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons