Samhällsspridning i Torsås: ”Ny fas i länet”

Torsås Artikeln publicerades
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin kan nu konstatera att det finns en samhällsspridning av coronaviruset i Torsås kommun.
Foto: Jonatan Bergöö
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin kan nu konstatera att det finns en samhällsspridning av coronaviruset i Torsås kommun.

Torsås har samhällsspridning av coronaviruset i kommunen.

Risken finns att läget är detsamma på fler platser.

– Det är viktigt att skicka signaler att nu är vi i en ny fas i länet, säger Lisa Labbé Sandelin.

I tisdags inledde infektionskliniken arbetet med att göra stickprov på särskilda boenden i länet på personer med luftvägssymptom. I onsdags konstaterades två personer vara smittade på ett boende. Region Kalmar gick inte då ut med vilken kommun det rörde sig om men när ytterligare fall bekräftats står det klart att det handlar om Torsås kommun.

– Redan första dagen fick vi napp och när vi påbörjade kontaktspårningen visade den ytterligare bekräftade fall, flera misstänkta fall och även signaler att vi har en hel del sjukdom ute i samhället i Torsås kommun. Då gör vi värderingen att vi har samhällsspridning i kommunen, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Innan har ni inte berättat var de smittade kommer ifrån, varför gör ni det nu?

– Då har det handlat om enskilda individer och det har inte haft någon samhällsviktig information. Nu rör vi oss på ett annat plan. Det här är viktigt för invånarna att veta. Nu finns detta i samhället, i alla fall i Torsås kommun av det vi vet hittills. Då är det extra viktigt att följa de nationella rekommendationerna. Annars är det lätt att tänka att det inte har kommit till länet än. Nu har vi första tecknet på att det är utbrett och det har bara varit en tidsfråga.

Under torsdagen fortsatte infektionskliniken att göra stickprov på särskilda boende i länets norra delar.

– Vi ser det som ett försök att hitta de i riskgrupper snabbare. De flesta andra regionerna är före oss i olika faser. Då har vi sett att ett av de första stegen är att det blir smittspridning på särskilda boenden, säger Labbé Sandelin.

Kan vi förvänta oss en samhällsspridning i länet nu?

– Ja, det tror jag. Det är oundvikligt, det är viktigt att skicka signaler att vi nu är i en ny fas i länet. Vi har samhällsspridning i en kommun, säkert i flera men det är inget vi har kunnat fånga ännu. Det är bara en tidsfråga och det är väldigt viktigt att förstå att det du gör nu, gör skillnad. Följ de nationella rekommendationerna.

Region Kalmar län meddelade på torsdagen att det nu finns 21 bekräftade fall av covid-19 i Kalmar län. De senaste tre fallen gäller en man i 80-årsåldern, en kvinna i 70-årsåldern och en man i 60-årsåldern. Total vårdas för närvarande sju personer på sjukhus, ingen av dem är i behov av intensivvård.

LÄS MER: Här får du senaste nytt om läget i länet:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.