Samarbete med Linköping ger Kalmar läkarutbildning

Linnéuniversitetet i Kalmar får nu sin länge efterlängtade och omtalade läkarutbildning - tack vare ett samarbete med Linköpings universitet och landstingen i Kalmar och Östergötland.
Kalmar • Publicerad 20 maj 2014

I maj 2010 meddelande landstinget och Linnéuniversitetet att "Omfattande samarbetsavtal mellan mellan landstinget och Linnéuniversitetet om läkarutbildning skulle tas fram" och sedan dess har läkarutbildning till Kalmar diskuterats. Gång på gång har projektet grusats av att regeringen inte velat satsa nya pengar till universitetet i Lund som är ansvarig för utbildning.

Klockan 11 på tisdagen kallade parterna till en presskonferens i Kalmar för att presentera sina planer.

Då stod det klart att utbildningen i Kalmar nu blir verklighet genom att vända blickarna norrut istället för söderut. Med start vårterminen 2015 ska 20 av de 118 läkarstudenterna i Linköping studera vid Linnéuniversitetet. Fullt utbyggd kommer Kalmar årligen att ha 100 studenter.

- Att läkarutbildning nu etableras i Kalmar stärker landstinget som en akademisk utbildnings- och forskningsmiljö vilket även främjar den regionala utvecklingen. Vårt långsiktiga arbete att rekrytera läkare till länet kommer att stärkas. Utveckling av läkarutbildningen blir också ett viktigt uppdrag för vår hälso- och sjukvårdspersonal som kommer att göra en insats genom att dela med sig av sitt kunnande till blivande medarbetare, säger landstingsdirektör Alf Jönsson i ett pressmeddelande.

Samverkansavtalet innebär även att det kommer att satsas på medicinsk forskning i Kalmar.

- Ett långvarigt och mycket väl fungerande samarbete mellan Linköpings universitet och Landstinget i Kalmar län kommer att utvecklas ytterligare genom vårt avtal. Det kommer att stärka läkarutbildningen vid Linköpings universitet, säger Helen Dannetun, rektor vid Linköpings universitet.

- Vår fördjupade samverkan kommer ytterligare att stärka den tvärprofessionella kompetensen och forskningen vid Linnéuniversitetet. Det bidrar till en positiv utveckling av våra utbildningar inom vård och medicin, säger Stephen Hwang, rektor vid Linnéuniversitetet.

Kalmar blir i och med avtalet en av fyra huvudstudieorter för läkarutbildningen i Linköping. De övriga två är Norrköping och Jönköping.

Så byggs utbildningen i Kalmar upp

Från 1 juli 2014 kommer den verksamhetsförlagda utbildning som universitetet redan har inom landstinget utökas.

Från vårterminen 2015 kommer 20 av de totalt 118 läkarstudenter som tas in varje termin vid Linköpings universitet att göra sin kliniska utbildning i Kalmar med start 2018. Det innebär att dessa studenter kommer att genomföra de avslutande fem terminerna av läkarprogrammet i Kalmar.

År 2020 är verksamheten fullt utbyggd med 100 läkarstudenter placerade i Kalmar. Utöver detta kommer läkarstudenter från Linköping att genomföra verksamhetsförlagd utbildning i Västervik.

Källa: Kalmar läns landsting

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.