Salve stängs i november

Kalmar Artikeln publicerades
Sedan våren 2015 har EU-migranter bott i husvagnar vid Salve. Tanken var att lägret skulle stängas vid årsskiftet men sedan räddningstjänsten funnit brister i brandskyddet jobbar kommunen utefter att stänga lägret redan i november.
Foto:Arkivbild
Sedan våren 2015 har EU-migranter bott i husvagnar vid Salve. Tanken var att lägret skulle stängas vid årsskiftet men sedan räddningstjänsten funnit brister i brandskyddet jobbar kommunen utefter att stänga lägret redan i november.

Tanken var att migrantlägret vid Salve skulle stängas vid årsskiftet. Men stängningen kan ske redan i november.…

– Det är klart det blir jättejobbigt för dem, säger Katarina Borgemo.

Efter en tillsyn på Salve föreslår räddningstjänsten att strömmen till lägret stängs av. Vid tillsynen upptäckte räddningstjänsten flera brister som gör att "människors liv och hälsa är i fara". Bland annat stod husvagnar för tätt, det saknades släckutrustning och spisplattor användes som uppvärmningskällor.

Föreläggandet kom i fredags förra veckan. På lördagen informerade Kalmar stadsmission de boende på Salve.

– De tog till sig jättefort och flyttade husvagnarna. De var verkligen angelägna om att tillmötesgå kommunen för att bo kvar. De blir oroliga nu när de inte vet hur det ska bli, säger Katarina Borgemo, diakon på Kalmar stadsmission.

  Serviceförvaltningen äger marken och är ansvarig för platsen.

  – Det har bättrat sig något men det är inte helt hundra. Jag utesluter inte att vi nästa vecka fattar beslut om att bryta strömmen, säger Benny Wennberg, chef för serviceförvaltningen.

  På onsdagen hade serviceförvaltningen, socialförvaltningen och Kalmar stadsmission ett möte om situationen. Tanken är nu att tidigarelägga stängningen.

  – Vi pratar inom november i alla fall. Ju längre in på vintern vi väntar, ju kallar det blir, desto svårare blir det, säger Benny Wennberg.

  I nuläget bor det mellan 40 och 60 personer i lägret som består av mer än 20 husvagnar. Benny Wennberg berättar att lägret vuxit kommunen ur händerna.

  – Det har blivit förstört. Varken toaletter eller el där är anpassat efter den mängden människor, säger han.

  De närmaste veckorna ska kommunen utreda konsekvenserna av en stängning. Det finns även diskussioner om att erbjuda de boende transport tillbaka till Rumänien.

  – Vi vet inte vad som händer med de som bor där när det stängs. Några kanske åker hem om vi ordnar transport. Annars får man flytta på sig och hitta en ny plats, det är svårt att spekulera. Vi får en ny situation om några veckor, då får vi hantera den efter bästa förmåga. Men det är jättesvårt, säger Benny Wennberg.

  Kalmar Stadsmission, som har ett muntligt samarbetsavtal med Kalmar kommun fram till årsskiftet, har skött det praktiska arbetet i Salvelägret.

  – Det är klart att det blir jättejobbigt för dem. Vi hade önskat att man hade haft ett alternativ. Salve är ingen perfekt lösning och ingen långsiktig, men det är det bästa alternativet vi haft hittills, säger Katarina Borgemo.

  Vad tror du händer med EU-migranterna när lägret stängs?

  – Jag tänker att det är då man flyttar ut till rastplatser och sover där för att det är varmt. Kanske ställer man sig bredvid köpcentrum och bensinmackar för att kunna gå in och värma sig. Jag tror det blir som att gå tillbaka till som det var 2014 när problemen växte.

  – Vi har sagt till kommunen att vår roll är att värna om människor som bår där. Jag förstår kommunens situation och problem. Det finns unga gravida kvinnor i lägret som kommer att få bo kallt nu.