Salve i kris efter miljonminus

Efter endast två års verksamhet är det en krisekonomi som ledningen för Salvestaden AB presenterar på ett styrelsemöte i dag, torsdag.
Kalmar • Publicerad 23 februari 2006

Enligt det bokslut för 2005 som Barometern-OT haft tillgång till gör det kommundominerade bolaget ett resultat på minus 1,6 miljoner. Läget hade varit ännu sämre om inte en post som definieras som extern finansiering i bokslutet hade tagits upp på intäktssidan. Denna extraordinära intäkt uppgår till 1,6 miljoner.

Minus 3,2 miljoner I realiteten blir resultatet därmed minus 3,2 miljoner kronor i själva rörelsen inklusive finansförvaltningen. Bolaget har en omsättning på cirka fem miljoner kronor.

Av bokslutet framgår vidare att bolaget genomgående budgeterat fel, främst vad gäller intäkter. Felräkningen på den främsta intäktsposten entréer uppgår till över en miljon kronor. Enligt budget skulle entréerna ha gett bolaget på 2, 1 miljoner.

I verkligheten stannade förtjänsten på en miljon kronor.

Av rörelsekostnader märks personalkostnader på 2,1 miljoner kronor och kostnader för marknadsföring på 600 000 kronor.

Siktade på nollresultat Salvestaden startade 2004. Första året redovisade bolaget ett minus på 1,3 miljoner kronor. Meningen var att premiärårets underskott skulle vändas till ett nollresultat under 2005. I stället har förlusterna accelererat.

Det svaga ekonomiska utfallet innebär att de miljonmedel som främst kommunen tillskjutit

i eget kapital och som buffert i startskedet av bolaget snabbt förbrukats. Salvestaden AB befinner sig för närvarande i en konkurssituation och måste ha nya aktieägartillskott för att övervinna denna och klara planerade nyinvesteringar i anläggningen utanför centrum.

Huvudägarna, förutom kommunen ett antal fastighetsägare i kommunen, har också avsiserat nya stödpengar. Kommunens andel i det sammanhanget uppgår till drygt en miljon kronor.

Antalet besökare på Salve under fjolåret var 23 000. Enligt det beslutsunderlag som förelåg när kommunfullmäktige sa ja till Salve-projektet skulle detta snabbt bli en publik succé med hygglig lönsamhet och med goda sidoeffekter på den lokala besöksnäringen. Målet är ett besökstal på 75 000 inom ett par år.

Gunnar Rockström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.