Så påverkas trafiken under Ironman

Kalmar län Artikeln publicerades
I samband med Ironman stängs flera vägar av.
Foto: Arkivfoto: Fredrik Jalhed
I samband med Ironman stängs flera vägar av.

Ironman närmar sig med stormsteg. Lördagens tävling innebär stora störningar i trafiken.

Motortrafik

KVARNHOLMEN

På lördag stängs stora delar av Kvarnholmen av för motortrafik. De nordöstra delarna är avstängda mellan klockan 05 och 24. Övriga delar berörs mellan klockan 09 och 24.

Trafik till och från järnvägs- och busstationen sker via Stationsgatan som är öppen hela dagen.

KARTA: Avstängningar Kvarnholmen

LÄS MER: Avstängningar Kvarnholmen

ÄNGÖLEDEN & NORRA VÄGEN

Mellan klockan 05.00 och 18.00 är Ängöleden och Gröndalsvägen helt avstängda för trafik. Från och med klockan 10 gäller detsamma Norra vägen från Galggatan/Gröndalsvägen upp till Lindsdal.

Under tiden som avstängningen gäller kommer biltrafik till och från Ängö samt Varvsholmen att ledas via cykel- och gångtunneln under Ängöleden. Fordonshöjden är begränsad till 2,2 meter.

KARTA: Avstängningar Kalmar

LÄS MER: Trafikavstängningar Ängö

LÄS MER: Trafikavstängningar Getingen

LÄS MER: Trafikavstängningar Berga

LÄS MER: Trafikavstängningar Svensknabben

Foto: SUVAD MRKONJIC

ÖLANDSBRON

Mellan klockan 07 och 16 är trafiken på Ölandsbron indelad i tre körfält; ett för trafik till Öland, ett för trafik till Kalmar och ett för de tävlande.

ÖLAND

Mellan klockan 07.30 och 16.00 är väg 943 mellan Färjestaden och Mörbylånga avstängd i sin helhet. På vissa ställen kommer översläpp att ske med hjälp av trafikvakter. Räkna dock med att cykeltrafiken under stora delar av tävlingen kommer att vara så intensiv att det är svårt att passera över vägen.

Alvarvägen från St Brunneby till Resmo är avstängd mellan klockan 09.00 och 14.30.

Trafiken påverkas även i Beteby, Risinge, Risingehamn, Bjärby, Västerstad, Smedby, Hammarby, Degerhamn, Södra Möckleby, Pilekulla, Solberg och Torngård där tävlingsbanan passerar.

LÄS MER: Avstängningar Färjestaden

LÄS MER: Avstängningar Haga Park

LÄS MER: Avstängningar Mörbylånga

LÄS MER: Avstängningar Risinge, Beteby, Bjärby

LÄS MER: Avstängningar Degerhamn

LÄS MER: Torngård, Hulterstad, Stenåsa

Foto: SUVAD MRKONJIC

LINDSDAL

Mellan klockan 10 och 18 kommer motorfordonstrafiken till och från Lindsdal att vara kraftigt begränsad.

Som nämnts kommer Norra vägen, från korsningen Galggatan/Gröndalsvägen, att vara helt avstängd för trafik. Bilister som ska till och från Lindsdal hänvisas till trafikplats Mosekrog.

Den södra infarten vid trafikplatsen Norra Kalmar (Snurrom) är också avstängd i sin helhet.

”Motorfordonstrafiken till och från Lindsdal kommer att ha kraftigt begränsad framkomlighet under avstängningen. Undvik därför biltrafik i möjligaste mån och om ni behöver köra bil så räkna med långa köer och längre körtider.”

Boende som ska använda bilen under lördagen uppmanas att parkera sina bilar på gator och parkeringsplatser som inte blir instängda.

KARTA: Avstängningar Lindsdal

LÄS MER: Avstängningar Lindsdal

ROCKNEBY

Mellan klockan 10.45 och 16.30 kommer motorfordonstrafiken till och från Rockneby samt inne i Rockneby vara kraftigt begränsad. Väg 595 (Läckebyvägen) och 596 (Ryssbyvägen) är avstängda med vissa undantag för översläpp med hjälp av trafikvakt.

”Undvik därför biltrafik i möjligaste mån och om ni behöver köra bil så räkna med längre körtider.”

LÄS MER: Avstängningar Rockneby

HÄR PÅVERKAS TRAFIKEN OCKSÅ

Mellan klockan 10.30 och 16.00 blir det stora trafikstörningar vid Stävlö, Hjälmö, Ragshagsvägen och Åby. De enskilda vägsträckor som ingår i tävlingen är avstängda i sin helhet, med vissa kontrollerade översläpp.

Det blir även trafikstörningar vid Läckeby, Svartingstorp, Skammelstorp, Vångerslät, Lundgatan, Fröstingstorp, Sporsjö och Melby.

Läs mer om avstängningarna här

Kollektivtrafik

Busstrafiken kör enligt ordinarie turer men med justerade linjesträckningar. Linjer som berörs är 101, 104, 105, 106, 160, 401, 404, 405 och 411. Linje 421 och 422 ställs in helt under lördagen.

Mellan klockan 10.30 och 17.30 ersätts Kustpilens avgångar mellan Kalmar – Blomstermåla med expressbussar som kör i tågens ordinarie avgångstider.

Läs mer om hur kollektivtrafiken påverkas på KLT.se

Parkering

Under dagen kommer det att finnas tillfälliga p-platser på konstgräsplanen vid Fredriksskans, vid Stagneliusskolan, samt den stora grönytan vid Kalmarsundsbadet. Även den stora parkeringsytan vid Lars Kaggskolan, och övriga parkeringsytor i dess närhet, finns att tillgå.

”Använd endast platser som är avsedd för parkering. Parkeringsövervakning kommer att vara enl ordinarie schema, felparkerade fordon kommer att rapporteras”, skriver Kalmar kommun på sin hemsida.

KARTA: Tillfälliga parkeringsplatser

Cykel

Allmänheten rekommenderas att använda kollektivtrafik eller cykel för att ta sig fram i centrala Kalmar.

Mer information om trafikstörningar hittar du på Ironman.com, Kalmar.se och Morbylanga.se

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.