”Så här ska det inte få gå till”

Frågan om heltids- eller deltidstjänster när akuten nyanställer blir snart en politisk fråga.
Kalmar • Publicerad 25 januari 2013
Foto: Daniel Svensson
Foto: 

Folkpartisten Pierre Edström kommer att lyfta den i landstingets personaldelegation där han är vice ordförande.

– Så här ska det inte få gå till. Varje gång landstinget utlyser tjänster ska de i grunden vara heltidstjänster, sedan kan ju den anställde göra upp om att få jobba deltid om han eller hon vill. Det handlar om jämställdhet, jag tror inte att det hade handlat om deltidstjänster om det varit främst män som sökte. Även kvinnor ska få chansen att vara självförsörjande, säger Pierre Edström.

Just rätten till heltid var i valet 2006 en viktig fråga för Socialdemokraterna. Sedan dess har frågan varit politiskt aktuell i landstinget.

Yvonne Hagberg (S) är ordförande i personaldelegationen. Hon är förvånad över att det enbart finns deltidstjänster att söka när drygt tio tjänster ska rekryteras.

– Jag måste ha en dialog med verksamheten om det här. Vi kan inte vara en arbetsgivare där det inte finns möjligheten att arbeta heltid. Den här rekryteringen, även om det rör projekttjänster, ligger inte alls i linje med vårt arbete att göra landstinget till en mer attraktiv arbetsplats, säger Yvonne Hagberg.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.