Så går loppet till
12.00 Startskottet går på Larmtorget och de drygt 1000 löpare som kommit till start sticker i väg.
12.30 Mustafa Mohamed och Marcus Hellner ligger i täten när tätklungan passerar Ölandsbron.
13.23 avbröt Mustafa Mohamed loppet, han hade då sprungit 22 kilometer och var i överlägsen ledning. Den svenska löparstjärnan hade sedan tidigare bestämt sig för att springa just 22 kilometer i dag för att inte överbelasta kroppen. Johan Nordström gick då om och upp i ledning. Maria Lundgren leder damklassen.
13.40 464 löpare har blivit ikappåkta av den rullande mållinjen, 584 är kvar i loppet.
13.43 Rullande mållinjen har kört två mil. Marcus Hellner bli omkörd strax före, han sprang 19,06 km.
14.30 Peter Jönsson leder loppet, Maria Lundgren leder damklassen.
15.20 Växjölöparen Maria Lundgren vinner damklassen. Hon blev ikappåkt efter att ha sprungit drygt 3 timmar och 20 minuter och avverkat 45,1 kilometer.
15.23 Thomas Pechhacker, FK Studenterna, har gått upp i ledning.
15.37 Thomas Pechhacker blir ikappåkt som siste man på banan och vinner Wings for Life i Kalmar/Öland. Han kom 50,2 kilometer.
17.05 Efter drygt fem timmars löpning återstår nu bara en löpare i världsloppet – peruanen Remigio Huama Quispe har snart sprungit åtta mil och är ännu inte upphunnen av följebilen.
17.15 Tävlingen är fortfarande inte avgjord. Wings for life tävlingsorganisation håller nu på att granska resultaten. Tydligt är det mycket jämnt mellan de två sista löparna och det är ännu inte klart vem som vann.
17.20 Tävlingsledningen korrigerar sig: vinnare av Wings for life är etiopiern Ketema som sprang loppet i Österrike. Han tog sig 78,58 kilometer efter drygt fem timmars löpning.
---
Tiotusentals löpare startar på exakt samma klockslag – i Kalmar är klockan 12.00 när startskottet går på Larmtorget. Bansträckningen går sedan över Ölandsbron och söderut på Öland, så långt som det går innan den jagande mållinjen kommer ifatt.
– Jag hoppas att någon löpare åtminstone hinner ner till Degerhamn, 55 kilometer innan bilen kommer i fatt. Det hade varit suveränt om någon hann ända ner till södra udden, säger loppets projektledare Adam Graffman.
Loppet syftar till att samla in pengar till forskning. Initiativet kommer från välgörenhetsstiftelsen Wings for life som stöttar forskningsprojekt inriktade på att hitta sätt att bota ryggmärgsskador.
– Deltagarna kommer inte bara vara delaktiga i ett historiskt sportevenemang, deras tävlingsinsatser bidrar också till att skynda på ryggmärgsforskningen så att vi som sitter i rullstol en dag kan gå igen, säger Niclas Rodhborn, rullstolsburen efter en trafikolycka som 19-åring och senare framgångsrik handikappidrottare med såväl basket i Paralympics som världstouren i rullstolstennis på meritlistan.
Det unika konceptet med en jagande mållinje innebär att loppet inte går över en bestämd distans. Vinnaren är den i världen som har sprungit längst innan mållinjen hinner ikapp.
Den jagande mållinjen består av en specialutrustad följebil, en så kallad catcher car, som startar en halvtimme efter att startskottet gått. När följebilen kommer ikapp och passerar löparna registreras det som målgång med hjälp av trådlös radioteknik. Bilen fortsätter med förbestämd hastighet framåt och till slut återstår det bara en manlig och en kvinnlig löpare kvar i världen. De blir vinnare av Wings for life world run 2014. I de enskildaloppen koras även lokala vinnare.
I samband med loppet kan publiken på Larmtorget följa både det lokala loppet och de andra loppen i världen via en storbildsskärm. Det blir också underhållning med livemusik och intervjuer.
Ett påkostat produktionsteam, bland annat med helikoptrar, kommer också att följa och sända loppet i Kalmar och på Öland för att kunna visas på övriga 40 platser där loppet löps i världen.
Wings for Life är en icke vinstdrivande stiftelse som främjar forskning kring ryggmärgsskador.
Stiftelsen grundades i Österrike 2004 av den tvåfaldige motocrossvärldsmästaren Heinz Kinigadner.
Målet är att hitta ett botemedel för skadad ryggmärg och organisationen finansierar ledande vetenskaplig forskning såväl som kliniska?studier runt om i världen.
2012 samlade stiftelsen in runt en miljon euro till ryggmärgsforskningen.