Annons

S och M riskerar usla valresultat

Opinionsmätningarna talar sitt tydliga språk. Det kommer att bli stora förändringar i partiernas väljarstöd på söndag. De två stora partierna S och M går mot riktigt dåliga valresultat.
Kalmar/Växjö • Publicerad 6 september 2018
Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson riskerar att bli besvikna på valnatten. ”Det absolut fog för att säga att både Socialdemokraterna och Moderaterna går mot usla valresultat” anser statsvetaren Magnus Hagevi.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson riskerar att bli besvikna på valnatten. ”Det absolut fog för att säga att både Socialdemokraterna och Moderaterna går mot usla valresultat” anser statsvetaren Magnus Hagevi.Foto: Henrik Montgomery/TT

Opinionsmätningarna duggar tätt just nu. Varje dag presenteras nya siffror på partiernas väljarstöd. Siffror som talar sitt tydliga språk.

– Med de siffror som nu redovisats under en längre tid finns det absolut fog för att säga att både Socialdemokraterna och Moderaterna går mot usla valresultat. Det är nu ett stort antal olika mätningar som ger samma besked, säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Annons

Hur viktiga är då opinionsmätningarna?

– För de partier som får bra siffror stärker det naturligtvis valarbetarna, samtidigt kan dåliga siffror skapa en stämning av desillusion bland dem som arbetar för partier som går dåligt. Samtidigt är undersökningarna viktiga för väljarna, kanske framför allt för dem som överväger att stödrösta på ett mindre parti. Är opinionsläget för dåligt, då avstår man från sympatirösten, risken att den är bortkastad känns för stor, säger Magnus Hagevi, som dock slänger en in brasklapp.

– Det som gör mätningarna lite svåra att tolka är att instituten mäter på så olika sätt. I de senaste mätningarna kan vi, exempelvis, läsa att Sverigedemokraterna har ett stöd som varierar från 16,3 till 24,8 procent. Det är extremt ovanligt att ett parti har opinionssiffror som skiljer över 8 procentenheter.

”Det kan mycket väl vara så även här i Sverige, årets val kan vara det sista med partier som har ett väljarstöd på över 20 procent.”
Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.
Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.Foto: Birgitta Hultman

Att Sverige nu går mot ett politiskt samtal utan riktigt stora partier och med ganska många jämstora är inte en utveckling som överraskar Magnus Hagevi.

– Det vi ser nu är en utveckling som vi redan sett i flera andra europeiska länder. I Holland, för att ta ett exempel, finns i dag inte ett enda parti med ett väljarstöd på över 20 procent. Det kan mycket väl vara så även här i Sverige, årets val kan vara det sista med partier som har ett väljarstöd på över 20 procent också här.

Med de opinionssiffror som nu presenteras, vilket är ett troligt valresultat?

– Oj, vi har ett väldigt ovisst läge nu. Just nu har vi inte någon självklar regering, inget av våra gamla block har tillräckligt stöd. Men det kommer säkert att lösa sig, kanske med någon blocköverskridande lösning. Det är också möjligt att det sker förändringar under mandatperioden, säger Magnus Hagevi.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons