S-kritik av brev till patienter

- Oförskämt och provocerande. Brevet är inte opartiskt och jag förstår om personalen på Berga vårdcentral är besvikna.
Kalmar • Publicerad 22 februari 2006

Landstingets mångfaldskansli skriver personliga brev till de patienter som tidigare var listade hos de läkare från Berga vårdcentral som öppnat egen praktik i Kalmar. Ett brev som fått oppositionen i landstinget att reagera.

- Det är anmärkningsvärt att mångfaldskansliet går in i den direkta driften av primärvården. Det strider mot fattade beslut som säger att de privata läkarna nollställs vad gäller listningar för att själva arbeta upp ett underlag, säger det socialdemokratiska landstingsrådet Anders Henriksson.

Privata alternativets fördelar Det som fått s-v-oppositionen att reagera är att brevet som nu sänts ut enbart är ställt till de patienter som valt att lista sig på Berga vårdcentral efter det att läkarna som nu öppnat privat praktik lämnat vårdcentralen.

- I brevet talas det tydligt om det privata alternativets fördelar. Självklart är personalen på Berga vårdcentral mycket förvånade, det är ju deras egen arbetsgivare som förordar en privat vårdcentral istället för deras arbetsplats, det är rent oförskämt, fortsätter Anders Henriksson.

Anders Henriksson kräver nu att den borgerliga majoriteten ser till att ytterligare ett brev sänds ut till de berörda patienterna.

- Det vore på sin plats om ett brev som lyfte fram Berga vårdcentrals fördelar också sändes ut. Vi har faktiskt ett politiskt beslut som går ut på att inte utarma Berga vårdcentral på patienter, säger Anders Henriksson.

Rutinerna bör ses över Sjukvårdslandstingsrådet Malin Petersson hade inte en aning om att brevet sänts ut och flaggar för en översyn av landstingets rutiner.

- Så här får det inte gå till. Ur patientperspektiv kan jag förstå varför brevet sändes, men det är väldigt tveksamt om vi som arbetsgivare kan förorda en privat verksamhet. Det finns formuleringar i det utsända brevet som olyckliga.

Möte med tjänstemännen Nästa steg nu blir att den politiska ledningen för landstinget kommer att initiera ett möte med de tjänstemän som ansvarat för att brevet över huvud taget skickades.

- Att brevet sändes visar på

att vi har tydliga brister i vår organisation. Det är väldigt

tråkigt att det blev så här, det beklagar jag.

- Men, och det är viktigt, det finns inga planer på att stänga Berga vårdcentral, förklarar Malin Petersson.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.