S går till val med löfte om badpirer

Vallöftet Bryggornas stad expanderar. Nu vill Johan Persson (S) se fler badpirer som den i Kalmarsunds­parken. Berga, Norrliden och Vita sand står på tur.
Kalmar • Publicerad 14 maj 2014
I början av juli förra året invigdes badpiren i Kalmarsundsparken. Piren och den uppfräschade badplatsen är en del i satsningen Kalmar - bryggornas stad. Bosse Wiberg och Oliver Person var två mycket nöjda besökare när de testade den strax efter invigningen.
I början av juli förra året invigdes badpiren i Kalmarsundsparken. Piren och den uppfräschade badplatsen är en del i satsningen Kalmar - bryggornas stad. Bosse Wiberg och Oliver Person var två mycket nöjda besökare när de testade den strax efter invigningen.Foto: Anna Tärnhuvud

Att slå mynt av Kalmars kustnära läge har varit på den politiska agendan sedan 2010 då idén om att göra Kalmar till Bryggornas stad tog formen av ett socialdemokratiskt vallöfte.

– Vi gick till val på Bryggornas stad 2010 och när vi lovar något så ska vi genomföra det. Jag vill gå vidare och få motsvarande bryggor som den i Kalmarsunds­parken i Norrliden, Berga och i Vita sand. Det kommer vi att ha med i vårt valmanifest, säger Johan Persson.

Idékatalogen som ligger till grund för bryggsatsningen som helhet presenterades i september 2011, men bara tre av sju projekt är genomförda: gästhamnen, Vågbrytarbadet och Kalmarsundsbadet.

Teaterterrassen, småbåtshamn vid Slottsfjärden och eventuellt en ny gästhamn vid Svensknabben har lagts på is och Johan Persson kan inte dra sig till minnes vad de handlade om. Det nu aktuella projektet att förändra strandpromenaden i Kalmarsunds­parken och Långviken fanns däremot inte med i tankarna från början utan är en spin-off av piren i Kalmarsund.

Det sjunde delprojektet från idéskissen – bron mellan Laboratorieholmen och Kattrumpan har inte genomförts men är fort­farande aktuell, som den varit sedan minst tolv år tillbaka.

Redan 2002 fanns planer på en bro men tongångarna var höga och bland annat trycktes ett upprop mot brobygget upp på baksidan av de officiella samrådshandlingarna och länsstyrelsen underkände kommunens utredningar.

Till slut ebbade projektet ut i sanden för dammas av ett decennium senare.

Även denna gång har länsstyrelsen trampat på bromsen och krävt in en ny detaljplan, något som kommunen räknat med inte skulle behövas.

Att inte samtliga projekt genomförts betyder inte att något vallöfte har brutits, menar Persson.

– Vi gick inte till val på idékatalogen utan på att göra Kalmar till bryggornas och strandpromenadernas stad. Och nu vill vi fortsätta eftersom det blivit så lyckosamt.

Kalmar - Bryggornas stad

Genomförda projekt:

* Gästhamnen har fått nya bryggor och fler båtplatser. I samband med projektet gjordes en bryggpromenad på baksidan av Baronen med rum för småbutiker eller restauranger. Två flytbryggor vid Baronen respektive Hamnkrogen.

* Vågbrytarbadet intill Elevatorkajen.

* Kalmarsundsbadet med pir.

Pågående projekt:

* Kalmarsundsparken: Piren blir belyst, armaturen kommer att fästas under räckeskanten. En ny tillfällig parkeringsplats förläggs längs med vägen som temporärt blir gångfartsgata. Angränsning sker med rep mellan träpålar utan att markytan förändras.

* Dagens infart vid träden blir en cykelparkering i stället för bilparkering. Toaletterna renoveras.

* Gångstråket mellan slottet och Långviken får ny beläggning av stenmjöl och breddas till tre meter.

* Eventuellt byggs två sittgrupper längs gångstråket i sommar.

Nästkommande projekt:

* Gångstig öster om Lillviken. Genomförs någon gång under året som kommer.

* Förändring av beachvolleyplanerna i Långviken så att de kan användas även till handboll och fotboll, tillbyggnad av basketplaner. Planerna kommer att ligga på samma plats som i dag. Sker troligen i höst.

* Kattrumpan - en bro mellan badet på Kattrumpan och Laboratorieholmen var planerad att börja byggas i vår men projektet tros komma i gång först 2015.

Ej genomförda projekt från idéskissen 2011:

* Promenadstråk på Tjärhovet mellan Kallbadhuset och Lotsutkiken försett med soldäck och badbryggor. Ströks då området aktualiserades för universitet.

* Svensknabben: Möjliggörande för en gästhamn.

* Sylvanderparken/ Lycksalighetens ö: upprustning med ny bro till ön och en plattform i trä för sammankomster och konstutställningar. Småbåtshamn vid stadsparken återställs genom rensning och nya förtöjningsmöjligheter. Struket.

* Teaterterrassen, en terrass ner mot vattnet vid Vattentornet: Fallerade när Gota Media avstod från att bygga nytt på platsen.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.