Rondellbyggarna väntar på våren

Under asfalten vid E22:an är tjälen en meter djup, under markytan minst femton centimeter i öppen terräng och det finns fortfarande en hel del snö.
Kalmar • Publicerad 14 mars 2006
För 45 miljoner kronor bygger Skanska nya rondeller, tillfartsvägar och ramper vid två av det blivande Ikea-områdets tre trafikplatser nämligen delområde 2:s två infarter från Ölandsleden respektive Trångssundsvägen samt trafikplats Berga.
För 45 miljoner kronor bygger Skanska nya rondeller, tillfartsvägar och ramper vid två av det blivande Ikea-områdets tre trafikplatser nämligen delområde 2:s två infarter från Ölandsleden respektive Trångssundsvägen samt trafikplats Berga.Foto: 
"Under fyra-fem veckor i april måste vi tyvärr av säkerhetsskäl stänga av bron över E22:an vid Trafikplats Berga", säger projektledare Johan Wesley, Skanska.
"Under fyra-fem veckor i april måste vi tyvärr av säkerhetsskäl stänga av bron över E22:an vid Trafikplats Berga", säger projektledare Johan Wesley, Skanska.Foto: 
Här grävs det för ny dagvattenöledning i ett område som om några månader kommer att ha en stor del av tillfartstrafiken till Ikea och dess p-plats över sig. Överst finns tjälen, längst ner kommer ändå vatten fram. Sören Torsson vid spaden.
Här grävs det för ny dagvattenöledning i ett område som om några månader kommer att ha en stor del av tillfartstrafiken till Ikea och dess p-plats över sig. Överst finns tjälen, längst ner kommer ändå vatten fram. Sören Torsson vid spaden.Foto: 

Entrepenadarbetarna hoppas nu på våren. Arbetet med att anlägga och gräva, dra fram nya ledningar och bygga nya väganslutningar och rondeller på vägarna i området kring Ikea-bygget går framåt denna envisa vintern till trots. Skanska bygger de två nya infarterna med rondeller från Ölandsleden samt Trångssundsvägen och den nya Trafikplats Berga i norr vid E22:an medan Vägverket Produktion har ansvaret för Trafikplats Ölandsleden vid E22:an i väster.

– I april blir det verkligen fart här, säger Johan Wesley, som arbetar för Skanska Sverige AB, Region Väg & Anläggning - Sydost, och bland annat har ansvaret för detta större infrastrukturprojekt med ordervärde 45 miljoner kronor och som får en körbana med dubbla filer.

Jobbar över hela sydöstra Sverige

Kapaciten dimensioneras för att trafiksystmet ska klara 10 000 fordon per dygn enbart för Ikeas försörjning.

– Vi kallar oss infragänget, och jobbar över hela sydöstra Sverige. Vi började här i månadsskiftet januari-februari, och ska vara klara den 16:e juni. Allt som allt sysselsätts 32 personer varav åtta tjänstemän och en del av dem är lokala Skanska-anställda.

– Av säkerhetsskäl för trafikanterna och vår personal tvingas vi att stänga av trafiken under april då vi schacktar för den femte rampen och måste gräva oss in under bron vid Trafikplats Berga. Det kommer att bli problem, det förstår vi, men vi är tvungna. Marken där bron står kan bli instabil och inte klara trycket från trafiken på den.

Trafikanterna måste därför under fyra-fem veckor hitta omvägar över E22, och det blir inte alldeles enkelt för alla, särskilt gångtrafikanter och cyklister. Enligt Johan Wesley kommer personalen denna tid att arbeta förlängda skift för att så snabbt det går bli färdiga.

Nära hemmet

Johan Wesley uppskattar för övrigt speciellt jobben här eftersom han en tid fått riktigt nära hem.

– Jag bor på Öland i Färjestaden. Det är mycket ovanligt för mig att ha så här nära till jobbet.

Han specialiserar sig på tunga jobb, nya trafikplatser, ny järnväg och hamnjobb. Just nu ansvarar han för tre större projekt i sydöstra landet varav alltså det här är ett.

Jörgen Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.