Rojalistisk inramning av FN-rollspelet

Den rojalistiska yran vet inga gränser på Stagneliusskolan när den gästas av drottningen.
Kalmar • Publicerad 31 januari 2003
Drottning Silvia höll tal om barn och barns rättigheter under Stagneliusskolans FN-rollspel. 
Foto: Sonja Palm
Drottning Silvia höll tal om barn och barns rättigheter under Stagneliusskolans FN-rollspel. Foto: Sonja PalmFoto: 

Allt har planerats in i minsta detalj när rikets första dam ska komma på visit. Det är det första kungliga besöket på skolan sedan Prins Eugen målade väggen i entrén. Nu är det, efter flera årtionden, dags igen.

Rektor Jan Arvidsson tar emot på sin expedition, som han för dagen delar med hovets presssekreterare Ann-Christine Jernberg. Den självskrivna blombuketten - gerbera - är placerad inom räckhåll, presenten rakt framför rektorn. In i sista stund skriver han på manuset till tackkortet. Avlastningsbordet är rent.

- När Säpo var här kommenterade de träslaget i bordet och att det var så välstädat, säger Jan Arvidsson, inte utan stolthet i rösten.

FN-spelgeneralen Charlotte Barvestad skymtar förbi. På uppmaning från eleverna andas hon lugnt. Men klockan tickar. Snart är Hon här.

I entréhallen väntar elever, lärare, poliser, press, och stämningen är på topp tills det rasslar till i en högtalare och rektorns röst förmedlar att helikoptern med drottningen är en halvtimme sen.

Richard Hedström, Kalmar, är lika glad för det. Han och kompisarna ser verkligen fram emot att träffa drottningen.

- Det är jätteroligt! Jag tycker om kungafamiljen och tycker det är jättemysigt att hon kommer hit. De verkar verkligen jättetrevliga, säger Richard Hedström som tidigare endast sett drottningen i en hästkortege ett kort ögonblick.

Men så kommer stunden alla väntar på. En polisbil följd av två mer diskreta fordon svänger in på skolgården. Och drottningen har anlänt liksom hovdam, landshövdingen och ytterligare några livvakter. Hon tar emot blommorna och så bär det i väg mot kapprummet.

I aulan väntar speldeltagarna spänt. Jan Arvidsson berättar inledningsvis om skolan, spelet och ljuset som skall lysa i mörkret. Presenten, innehållande spelets symbol, en farmorslykta, överlämnas. Sedan håller drottningen tal om barnen och barnens rättigheter.

Hon fick tillfälle att se hur rollspelet fungerar med anföranden, votering och applåder.

Hela föreställningen ramades in av skönsång. Därefter följde studiebesök i rollspelets beredningsutskott där drottningen träffade elever och bjöds på mat tillagad av restaurangskolan.

Spänningarna har släppt men ännu fortgår skolpersonalens våndor på rektorsexpeditionen. Kan en drottning bära presenten i en konsumkasse eller inte? Oro fanns också att det inte skulle bli någon signatur i den nyinköpta gästboken. Hur det blev med den saken är inte känt.

Däremot uppger källor på plats att dessa förberedelser har gjorts inför drottningbesöket:

° Grusning av skolgården - för första gången på cirka tre år.

° Ommålad hiss. Där fanns en del retfullt klotter som oskadliggjordes i tid till visiten.

° Minutiös städning av korridorer.

° Två fåtöljer utanför klassrummet där drottningen samtalade med elever förpassades till en skrubb - de var omaka och ansågs allmänt olämpliga för tillställningen.

° Toalettskyltar har satts upp där en sådan facilitet finnes - en nyhet.

° Lärarna har fått uppmaningar om att städa sina rum - det första direktivet av denna karaktär någonsin.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.