Annons

Restriktionerna förlängs med ytterligare två veckor: ”Hoppas varje dag”

Smittan i länet går inte ned. Nu förlängs de skarpare regionala restriktionerna i ytterligare två veckor.
– Det hade gett fel signaler att släppa nu, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.
Kalmar län • Publicerad 12 maj 2021
Det blir förlängda regionala rekommendationer till och med den 30 maj, Det meddelar smittskyddsläkarna Per-Åke Jarnheimer  och Lisa Labbé Sandelin.
Det blir förlängda regionala rekommendationer till och med den 30 maj, Det meddelar smittskyddsläkarna Per-Åke Jarnheimer och Lisa Labbé Sandelin.Foto: SUVAD MRKONJIC

16 dagar med skarpa lokala rekommendationer men trots det ligger smittan kvar på samma höga nivå som den 26 april. Det gör att smittskyddsläkaren nu förlänger råden med ytterligare två veckor till och med 30 maj.

– Vi hoppas varje dag att det ska vända men vi såg ingen minskning förra veckan utan det gick upp igen. Det i kombination med att det är svårt att utvärdera det här på två och en halv vecka. Signalerna hade varit fel att släppa nu, säger Per-Åke Jarnheimer.

”Jag tror verkligen att när de här ytterligare två veckorna har gått att vi ska se en tydlig minskning.”
Biträdande smittskyddsläkare
Annons

Beskedet från Region Kalmar län var knappast förvånande då antalet smittade med covid-19 ligger på en stadigt hög nivå i länet. Men Per-Åke Jarnheimer hoppas att de närmaste två veckorna ska vara den sista stora kraftansträngningen.

– Jag tror verkligen att när de här två veckorna har gått ska vi se en tydlig minskning. Men sedan är det inte bara så att vi vill se en nedgång utan också att det ska gå fort.

Har ni fått några indikationer på hur råden följs?

– Jättesvårt att veta. När det inte följs är det ibland folk som kontaktar oss men vi har inte fått till oss mycket sådant utan mer om det har blivit trängsel på olika platser. Men vi måste vara ärliga med att säga att vi inte vet hur efterlevnaden är. Vi har inga sådana siffror utan det är mer en känsla.

Vilka grupper är mest utsatta för smitta?

– Ungdomar och också gruppen över 30 år. Man smittas i hushållet, viss mån på arbetsplatsen men också om man frångår rekommendationer och träffas ändå. Vi ser att ungdomar fortsätter att träffas.

Och skolorna ska fortsätta vara öppna?

– Gymnasiet är en kombination av distans och vara på skolan. Varje skola tar beslut och konfererar med oss ibland. I de lägre åldrarna vill det mycket till innan man stänger ned. På vissa skolor tar man några dagar när det behövs.

De två senaste dagarna har i alla fall smittsiffrorna legat på en något lägre nivå än tidigare men om det betyder något alls i långa loppet är för tidigt att säga.

– På sikt är jag rätt övertygad om att smittspridningen kommer gå ned och det är en kombination av att vaccinationerna blir fler och vädret. Det kommer att avta men jag kan inte riktigt säga när. Bara för att en vecka skulle vara bättre så kan man inte slå sig till ro. Vi vill att det ska avta fort.

Annons

Samtliga tidigare rekommendationer gäller fortsatt i och med förlängningen. I pressmeddelandet från Region Kalmar län står det ingenting om ungdomsmatcher men enligt Per-Åke Jarnheimer ska inte heller några tävlingar för barn hållas.

I eftermiddag kommer nya restriktioner från regeringen och Folkhälsomyndigheten vilket kan innebära lättnader nationellt.

– De regionala rekommendationerna står i detta sammanhang över Folkhälsomyndighetens rekommendationer, slår smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin fast.

Fakta

Rekommendationen från smittskyddsläkaren är:

Att alla begränsar sina sociala kontakter och inte träffar andra än dem de bor med utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen.Att inte anordna eller delta i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas, till exempel middagar och fester, publik vid idrottsevenemang och firande av högtider.Att den som arbetar i en verksamhet där utbrott av covid-19 förekommer undviker vistelse i samhället så mycket som möjligt under den tid utbrottet pågår.Att vuxna inte tränar tillsammans med andra inomhus.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons