Respris får studenter att avstå kurser

Det är för dyrt att åka kollektivt mellan Kalmar och Växjö. Det tycker Linnéstudenterna och pekar på att många väljer bort att ta kurser på systerorten på grund av kostnaden.
Kalmar • Publicerad 3 juli 2012
Foto: Arkiv: Daniel Johansson

1 785 kronor är ordinarie pris för ett månadskort mellan Kalmar och Växjö med Öresundstågen. En enkelbiljett går på 109.60 kronor. Det är för mycket pengar för att anmäla sig på en kurs som går i Kalmar för den som bor i Växjö och tvärt om, anser många studenter. Under våren har flera kontaktat Linnéstudenterna i saken som nu tagit upp frågan med universitetsledningen.

– Det blir en hel del pengar om man åker en eller två gånger i veckan. Studenterna har inte så mycket pengar så det är många som avstår fast de hittat en perfekt kurs på den andra orten, säger Per Branthle, tidigare studiesocialt ansvarig på Linnéstudenterna som sammanställt skrivelsen.

Linnéstudenterna menar att det ligger i universitetets intresse att se till att resorna mellan orterna blir kraftigt subventionerade, allra helst vid Blekinge Tekniska Högskola där studenterna reser gratis mellan studieorterna. Även på andra platser i landet finns rejäla studentrabatter, exempelvis i Skåne, med 30 procents rabatt.

Men KLT, Kalmar länstrafik, har infört en studentrabatt om 25 procent så sent som i december. Trots det är det för dyrt, menar studenterna. Rektor Stephen Hwang anser att frågan är mycket viktig och universitetet har tagit upp reskostnaderna för studenter med bland annat Landstinget där KLT ingår.

– Det är viktigt för Linnéuniversitetet att hjälpa till. Vi har inte drivit detta i år men jag kan absolut tänka mig att ta upp det.

Kan Linnéuniversitetet sponsra resorna på egen hand?

– Det har vi inte alls diskuterat. I första hand är det en angelägen diskussion med KLT och Landstinget. Vi måste börja där, säger Stephen Hwang.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.