Rektorns påminnelse till föräldrarna: "Vuxna måste våga vara vuxna"

Föräldrar har rätt att hålla koll på vad barnen gör i sina telefoner och på sociala medier. Det vill biträdande rektor Malin Olofsson på Funkaboskolan påminna om.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar • Publicerad 5 mars 2023 • Uppdaterad 6 mars 2023

När eleverna kom tillbaka efter sportlovet fick skolan reda på att det hade förekommit grupper på sociala medier där det hade blivit konflikter under lovet.

– För att skolan ska kunna koncentrera sig på det som vi ska göra är det viktigt att eleverna kan fokusera på skolarbetet när de är i skolan, säger Malin Olofsson.

Hon skickade därför ut ett mejl till alla föräldrar i de tre klasserna i årskurs sex på skolan.

”Nätet kan vara en spännande och rolig värld för barn. Tyvärr har det dock kommit till skolans kännedom att det förekommer många hot och kränkningar i de olika forumen på nätet bland våra elever”, inleder hon mejlet.

– Det här händer ju inte på skoltid, vi samlar in elevernas telefoner på morgonen, så de följer inte med in. Men har vi otrygga barn så märks det i skolan, säger Malin Olofsson.

Hon säger att det inte finns någon större pågående konflikt som hon känner till. Det handlar inte heller om något som har gått så långt att det har bedömts vara brottsligt och polisanmälts. Hon beskriver att det här är något som förekommer bland barn idag, det handlar inte om något som sticker ut på Funkaboskolan. Responsen från föräldrarna har också bara varit positiv.

”Har vi otrygga barn så märks det i skolan.”
Malin Olofsson, biträdande rektor på Funkaboskolan

– Det tog inte mer än två minuter så fick jag ett mejlsvar från en vårdnadshavare som tyckte att det var ett bra och viktigt mejl. Jag tror att alla kan behöva en påminnelse ibland, säger Malin Olofsson.

I mejlet uppmanar hon föräldrarna att hålla koll på barnens kommunikation i sociala medier och påminner om att föräldrarna äger telefonabonnemangen och har rätt att kontrollera telefonen.

– Jag tror att vi måste stärka många föräldrar i att de har makten. Vuxna måste våga vara vuxna, säger den biträdande rektorn.

Fakta

Biträdande rektorns råd till föräldrar

1. Ha koll på vilka appar barnen använder.

2. Se vad de skriver till andra och hur de kommunicerar.

3. Håll koll på vad de tar emot.

Emma SkogbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.