Rektorer satsar på strängare gränsdragning

Skolorna i Kalmar ska bli strängare. Alla rektorerna är överens om att gränsdragning är en viktig fråga det kommande året. Polisen är nöjda med uppstramningen.
Kalmar • Publicerad 7 januari 2003

Det var länge sedan som betygen i flit och uppförande avskaffades. Men som ett led i arbetet med Kalmar mot droger har uppförande åter blivit aktuellt. Inte för betygsättning utan som en viktig diskussion där regler för att få en bra arbetsmiljö för barnen där ingen blir utsatt för kränkningar. I förlängningen också som ett sätt att på ett tidigt stadium förhindra drogmissbruk och kriminalitet.

Föräldrar och elever med

Arbetet med att göra upp vilka umgängesregler som ska gälla på skolorna sker tillsammans med föräldrar och elever så långt det är möjligt. I spetsen för rektorerna som nu bildat enad front går Mats Nilsson, rektor på Lindsdalsskolan. Han är engagerad

i Kalmar mot droger och är förvaltningschefen på Barn- och ungdomskontorets förlängda arm i den kraftsamling som görs.

- Det blir faktiskt som vi vuxna vill att det skall vara. Men då måste man ha en gemensam linje. Den tryggheten har vi på Lindsdalsskolan i dag. Personalen, föräldrarna och eleverna är överens om vad som gäller, säger Mats Nilsson.

På en rektorskonferens nyligen gjordes överenskommelsen om att arbetet med gränsdragning ska intensifieras.

Hjälpa till att fostra

- Det som är nytt är inte att vi jobbar med det här på skolorna utan att vi har tagit ett samlat grepp i kommunen. Gränsdragning är ett sätt att på sikt förebygga riktigt farliga saker som droger och kriminalitet. Det är precis som polisen säger. Det ena ger det andra och om ingen i vuxenvärlden säger ifrån blir det elände i slutänden. Man kan inte bara jobba med drogfrågan. Det är helheten som avgör. Man måste lära barnen att vara rädda om varandra och vara rädd om sig själv. Vi vuxna som jobbar inom skolan ska hjälpa till att fostra barnen. Alla har inte med sig social kompetens hemmifrån, säger han.

Att få med föräldrarna ser Mats Nilsson som nyckeln till en framgång i gränsdragningsfrågan. Hans erfarenhet är att föräldrar och barn inte diskuterar normer på samma sätt som förr och att det i sin tur leder till att barnen lämnas därhän att bestämma och ta ansvar för saker de inte alltid kan hantera.

Ungdomspolisen Owe Martinsson tycker att skolans ambition är mycket bra. Han anser att vuxenvärlden måste göra något innan det har gått för långt.

"Positivt för ungdomarna"

- Att skolan förändrar sin verksamhet och jobbar för mer ordning och reda med tydligare gränser är positivt för ungdomarna. Man måste strikta till det lite grann. Den vuxenvärld som sätter tydliga gränser kan inte bara bestå av poliser. Som jag ser det är det viktigt att ta tag i de små problemen. Då får man bort de stora också som exempelvis drogerna. Barnen vill innerst inne ha vuxna som sätter gränser. Det märker jag som fotbollstränare och som polis kan man ju undra varför så många barn kommer till oss för att prata. Polisen står ju för gränser om några, säger Owe Martinsson.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.