Rekorddyra hus säljs i Kalmar trots höga räntor

Boräntorna skjuter i höjden. Samtidigt såldes två av de dyraste husen någonsin i Kalmar på en vecka i mars. De med pengar behöver inte ta samma hänsyn till ränteläget.
– Köparna är inte bara lokala utan även från övriga delar av landet och utomlands, säger mäklaren Magnus Johansson.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar • Publicerad 17 mars 2023 • Uppdaterad 18 mars 2023
Hornsgatan 7 på Ängö (till höger i bild) med egen brygga såldes för 13,5 miljoner kronor och är det fjärde dyraste huset som sålts i Kalmar.
Hornsgatan 7 på Ängö (till höger i bild) med egen brygga såldes för 13,5 miljoner kronor och är det fjärde dyraste huset som sålts i Kalmar.Foto: Pontuz Löfgren

Höga matpriser och boräntor som sticker iväg. Många har det tufft med ekonomin just nu. Men bostadsmarknaden visar på ett trendbrott, med fler folk på visningarna, något vi skrev om nyligen. Frågan är hur ränteläget påverkat försäljningarna av de allra dyraste husen i Kalmar?

Mäklarfirman Pontuz Löfgren sålde det tredje och fjärde dyraste huset någonsin i Kalmar inom loppet av en vecka nu i mars. Ett av husen är på Hornsgatan på Ängö och såldes för 13,5 miljoner kronor av mäklaren Pierre Fritz.

Hornsgatan 7 på Ängö har egen brygga.
Hornsgatan 7 på Ängö har egen brygga.Foto: Pontuz Löfgren

– Det finns bara tre-fyra hus med de förutsättningarna i Kalmar. Det har egen brygga med ett helt unikt centralt läge. Det var inte ute på öppna marknaden. En presumtiv köpare tog kontakt med mig och jag hörde av mig till ägaren. När det blev känt att det var visningar, hörde fler intresserade av sig. Tre av fyra sällskap på visningarna lade bud. Till slut var det en annan än den ursprungliga köparen som vann budgivningen, säger Pierre Fritz.

Pierre Fritz på Pontuz Löfgren.
Pierre Fritz på Pontuz Löfgren.Foto: Pressbild

Magnus Johansson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Kalmar, har senaste året sålt en villa på Eklyckegatan på Stensö för 9,8 miljoner kronor och ett hus i Slakmöre i norra Kalmar kommun för 9,2 miljoner kronor.

En villa på Eklyckegatan på Stensö såldes för drygt 9,8 miljoner kronor.
En villa på Eklyckegatan på Stensö såldes för drygt 9,8 miljoner kronor.

– Det är mycket rätt tidpunkt och läget på fastigheten som avgör. Vid Slakmöre hade vi spekulanter från norra Europa som körde upp till visningen för att titta på objektet, säger Magnus Johansson.

”Jag har haft intresserade från bland annat Storbritannien och Luxemburg.”
Magnus Johansson, mäklare

Flera mäklare som tidningen pratat med säger att de som köper riktigt dyra hus redan har gott om pengar och inte behöver ta samma hänsyn till höga räntor.

– I de försäljningar jag haft finns det ett antal kapitalstarka köpare som inte påverkas på samma sätt som de med medelinkomst. De är inte bara lokala utan även från övriga delar av landet och utomlands. Jag har haft intresserade från bland annat Storbritannien och Luxemburg. Det var förhållandevis smidiga affärer, säger Magnus Johansson.

Magnus Johansson Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Magnus Johansson Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.Foto: Pressbild

Han får medhåll av Pierre Fritz på Pontus Löfgren.

– De som sitter på mycket kapital är inte lika brydda mot räntor och behöver kanske inte låna pengar. Vissa hus som sålts för nio miljoner de senaste tre-fyra åren har haft köpare som lagt två-tre miljoner kronor i insats och sedan lånat sex miljoner. Det fungerade med 1 procents ränta, men nu är de inte lika intresserade, säger Pierre Fritz.

Ett hus med pool av havsutsikt i Kalmarsundsparken är till salu för nästan 14 miljoner kronor.
Ett hus med pool av havsutsikt i Kalmarsundsparken är till salu för nästan 14 miljoner kronor.Foto: Pontuz Löfgren

De dyraste husförsäljningarna i Kalmar kommun senaste året

1. Doppingvägen 8 Boholmarna, 18,2 miljoner (Pontuz Löfgren)

2. Boholmsvägen 18 Boholmarna, 14 miljoner kronor. (Pontuz Löfgren)

3. Hornsgatan 7 Ängö, 13,5 miljoner kronor (Pierre Fritz på Pontuz Löfgren)

4. Bisterfeldsvägen 13 Tegelviken, 10,9 miljoner kronor (Pål Pettersson på Erik Olsson, inte registrerat på Hemnet.)

5. Eklyckegatan 7 Stensö, 9,8 miljoner kronor (Magnus Johansson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling)

6. Gripgatan 31A Ängö, 9,7 miljoner kronor (Pontuz Löfgren)

7. Slakmöre 311, 9,2 miljoner kronor (Magnus Johansson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, inte registrerat på Hemnet.)

8. Sturevägen 15 Kalmarsundsparken, 9,1 miljoner kronor (Pontuz Löfgren)

9. Abborregatan 3 Stensö, 9,1 miljoner kronor (Pontuz Löfgren)

10. Drottning Margaretas väg 11 Kalmarsundsparken, 9 miljoner kronor (Hanna Eriksson på Rydman Langå)

11. Timmermansgatan 37 Getingen, 8,8 miljoner kronor (Andreas Jonasson på Erik Olsson)

12. Muraregatan 11 Getingen, 8,6 miljoner kronor (Pontuz Löfgren)

Källa: Hemnet & mäklarna

En villa med gjutet poolområde med pool, poolhus, bastu och spabad på Doppingvägen såldes för 18,2 miljoner kronor. Den dyraste husförsäljningen i Kalmar någonsin.
En villa med gjutet poolområde med pool, poolhus, bastu och spabad på Doppingvägen såldes för 18,2 miljoner kronor. Den dyraste husförsäljningen i Kalmar någonsin.Foto: Pontuz Löfgren

Mäklaren Hanna Eriksson på Rydman Langå sålde ett hus på Drottning Margaretas väg för 9 miljoner kronor i maj 2022. Huset lades ut för 9,5 miljoner.

– Det var precis när det small till med räntorna. Det var lite trögt, folk visste inte vad som skulle hända. Numera har folk mer koll och säljarna och köparna har närmat sig varandra, säger Hanna Eriksson.

Hanna Eriksson på Rydman Langå.
Hanna Eriksson på Rydman Langå.Foto: Pressbild

Läs mer:

Jonatan BergööSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.