Regnjackan har blivit trendig

Kalmar Artikeln publicerades
Regnjackorna finns det gott om i butikerna och de allra flesta pratar om regnjackan som en trend. Gustav Fridberg säljer ofta regnjackor.
Foto:Suvad Mrkonjic
Regnjackorna finns det gott om i butikerna och de allra flesta pratar om regnjackan som en trend. Gustav Fridberg säljer ofta regnjackor.

Nybrobördige Alexander Stutterheim tog bort töntstämpeln från regnjackan och plötsligt blev den supertrendig.

Nu är regnjackan en självklarhet i många garderober.

Flera minns nog hur pinsamt det var att dra på sig regnmunderingen på skogsutflykten i femte klass. Trots ösregn lockade skinnjackan mer än de, möjligtvis, ärvda regnkläderna som sällan hade rätt storlek. I dag är uppfattningen helt annan och regnjackan går istället före skinnjackan.

– Det har blivit betydligt mer mode i regnkläderna numera. Många unga, framför allt tjejer, köper regnjackor för att ha på till exempel festivaler, säger Gustav Fridberg, som jobbar på Stadium.

Bakom den nya trenden står Ölandsbon och den Nybrobördige Alexander Stutterheim. För drygt sju år sedan fick han för sig att själv börja tillverka just regnjackor.

  – Jag skulle säga att det var jag som tog tillbaka regnjackan. Jag märkte att det fanns ett stort tomrum när det kommer till snygga regnjackor. Gortex-jackor var det många som ägde. Men med dem såg man också ut som en golfare på vift eller som en bergsklättrare i stan, säger Alexander Stutterheim.

  Allt började efter en sommar i Stockholmsks skärgård där Alexander Stutterheim hittade sin morfars gamla regnrock. Passformen var mer som ett tält, men han gillade den. När sommaren var över och Stockholms cityliv kallade var han på jakt efter en liknande regnrock men i en mer modern tappning. Men regnrockar fanns ingenstans.

  – Jag frågade runt bland mina vänner, men ingen ägde en snygg regnjacka. Så jag bestämde mig för att göra egna.

  Alexander Stutterheims handgjorda regnjackor blev och är en supersuccé, både internationellt och nationellt. Hans exklusiva regnjackor blev startskottet för många andra. Idag finns en uppsjö av snygga regnjackor i alla olika prisklasser.

  – Intresset för regnjackor har ökat enormt och det är både unga och gamla som fastnar för dem, säger Peak Performance butiksägare Anna Carlander.

  Det som skiljer Alexander Stuttenheims regnjackor mot resten, är kvaliteten. Tanken är att de ska hålla i minst en hel livstid.

  – Med tanke på att väderförhållandena blir allt mer extrema vill man investera i en jacka som passar i alla väder. Den jackan har jag tillverkat. Förhoppningsvis, säger Alexander Stutterheim.

  För tillfället har trendsättaren lagt regnjackorna lite åt sidan och har flyttat ut på Öland för att göra ulltröjor. Men för den sakens skull kan han inte undgå att diskutera nya regnjacksidéer.

  – Jag borde göra en regnjacka anpassad efter Pokémonjakt. De skulle gå som smör, säger han och skrattar.