Reglerna har inte följts på Linné

Linnéuniversitetets internrevision är kritisk mot hur universitetet hanterar reseräkningar. Orsaken är att en av universitetsdirektör Annika Åkerbloms underordnade chefer attesterat hennes reseräkningar.
Kalmar • Publicerad 1 november 2010
Foto: Anders Johansson

I universitetets regler för hur slutattester av reseräkningar och privata utlägg ska hanteras, står det att närmast överordnade chef ska attestera. Enda undantaget är rektorns kostnader som ska slutattesteras av universitetsdirektören.

I arbetet med att göra en revisionsplan har vi gjort en riskanalys. Vi har tittat på vilka rekommendationer som fanns på Växjö universitets tid och gjort vissa stickprov, säger chefen för internrevisionen Ann-Sofie Thor.

Det visade sig att instruktionerna för hur slutattesterna ska skötas, inte följts.

Stickprovet visade att universitetsdirektör Annika Åkerbloms resekostnader slutattesterades av en mellanchef - underställd Annika Åkerblom.

Jag vill inte värdera hur allvarligt det här är, säger Ann-Sofie Thor.

Hon poängterar att någon bred granskning inte gjorts, andra chefers reseräkningar har inte granskats.

Är det något ni planerar göra?

Nej, inte i nuläget.

I skrivelsen till rektor Stephen Hwang poängterar internrevisionschefen Ann-Sofie Thor att den som utför kontroll av en annan persons transaktioner, ska ha en självständig ställning gentemot den kontrollerade. Dessutom påpekar Ann-Sofie Thor att internrevisionen, vid en tidigare granskning av elektronisk fakturahantering på Växjö universitet, har påtalat problemet.

Ann-Sofie Thor skriver i promemorian att det finns en risk att reglerna inte tillämpas korrekt och att reglerna måste ses över och åtgärdas omedelbart.

Dessutom riktar internrevisionen kritik mot brister i underlag till fakturor och reseersättning som universitetets anställda lämnar in. Dessa brister gäller tiden innan Växjö universitet slogs ihop med Högskolan i Kalmar.

Det fanns brister då, brister som fortfarande består, säger Ann-Sofie Thor.

Att bara skriva "tjänsteresa" räcker inte som underlag för att styrka vad resan avser. Internrevisionen har tidigare rekommenderat att specifikationer skulle skannas in och bifogas elektroniskt i det ekonomisystem som används. Detta har inte gjorts.

HILDA FRANKKI

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.