Annons

Regeringen tänker inte svika Sveriges bönder

Varje år för de gröna näringarna i Sverige drygt 12,3 miljarder kronor i olika EU-stöd. Nu vill regeringen att EU skär ned på posten jordbruksstöd.
”Nej, vi vill inte skära, men Sveriges kostnad får inte öka bara för att Brexit minskar EU:s inkomster ” säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.
Kalmar • Publicerad 17 maj 2019
För regeringen och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) är det viktigt att kostnaden för EU-medlemskapet inte ökar för Sverige om Storbritannien genomför Brexit.
För regeringen och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) är det viktigt att kostnaden för EU-medlemskapet inte ökar för Sverige om Storbritannien genomför Brexit.Foto: Mats Holmertz

Under fredag gjorde Sveriges nya landsbygdsminister, Jennie Nilsson (S), ett besök i södra länet. Under dagen hann hon både besöka avsaltningsverket i Mörbylånga samt besöka länsstyrelsen för att diskutera åtgärder för att förebygga och hantera en eventuell ny vattenbristsituation.

I uppdraget som landsbygdsminister ingår också arbetet med att hantera vad EU tänker göra med jordbruksstöden i kommande långtidsbudget.

Annons

Varför vill ni socialdemokrater sänka Sveriges jordbruksstöd från EU?

– Det stämmer inte, vi vill egentligen inte sänka stöden till Sverige. Men vi är också väldigt måna om att Sveriges medlemsavgift till EU inte ska höjas om Storbritannien lämnar via Brexit. Om Storbritannien lämnar då minskar EU:s budget och det kommer att påverka även jordbruksstöden, säger Jennie Nilsson.

I strilande regn invigde landsbygdsminister Jennie Nilsson, med paraplystöd av Gunilla Johansson, regional ombudsman, den valstuga som S i Kalmar ska använda under valspurten i EU-valet.
I strilande regn invigde landsbygdsminister Jennie Nilsson, med paraplystöd av Gunilla Johansson, regional ombudsman, den valstuga som S i Kalmar ska använda under valspurten i EU-valet.Foto: Mats Holmertz

– I den situationen vill vi inte betala in mer pengar och tror att om en minskning av jordbruksstöden sker på ett konkurrensneutralt sätt skulle vi i Sverige kunna hantera den situationen. För oss är det viktigast att våra bönder ges möjlighet till exempelvis produktutveckling och export och jag tror att vi med vår livsmedelsstrategi kan hantera en situation med lägre EU-stöd, förklarar Jennie Nilsson.

Om stöden sänks, hur kan ni kompensera Sveriges bönder?

– Vi vill ha en inhemsk produktion av livsmedel, vi vill att vår livsmedelsbransch ska få de stöd som behövs. Våra bönder och livsmedelsproducenter kommer alltid att vara beroende av någon form av stöd och den situationen kommer vi att kunna hantera, fortsätter Jennie Nilsson.

Under dagen i Kalmar län diskuterade Jennie Nilsson främst olika vattenfrågor som berör den kommande vattenförsörjningen. Men det finns en annan vattenfråga som oroar och engagerar i Kalmar län.

Vad kan regeringen göra för att komma till rätta med Östersjöns problem?

– Problemen i Östersjön, både med vattenkvalitet och utfiske, är ju inte frågor vi i Sverige kan hantera ensamt. För att nå resultat måste det till överenskommelser mellan många länder som ju har ett gemensamt intresse av att Östersjön förblir frisk. Jag skulle vilja säga att just EU är det viktigaste verktyget vi har för att nå breda uppgörelser om både minskade utsläpp och fiskekvoter, säger Jennie Nilsson.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons