Rådjur förstör på kyrkogården

Kalmar Artikeln publicerades

Kyrkogårdarna i Kalmar har stora problem med rådjur som äter blommor vid gravar och minneslundar.

Barometern besöker Norra kyrkogården i Kalmar. Det visar sig att just den här dagen ska de ansvariga sätta upp lappar på anslagstavlorna där man informerar om rådjurens framfart.
– Det är ett stort problem för oss, säger Birgitta Linåker, trädgårdsingenjör vid kyrkogårdsförvaltningen.
Framför allt är rådjuren sugna på penséer och snittblommor, exempelvis rosor och tulpaner vid gravar och minneslundar. De sliter även upp rötterna på penséerna.
– Men de rör inte påskliljor, de har någon doft som de inte gillar, säger Birgitta Linåker.
Två rådjursfamiljer har synts vid Norra och Södra kyrkogården i Kalmar. Problemen börjar i mitten av mars och fortsätter fram till början av maj när det grönskar och rådjuren hittar föda på andra platser.
– Rådjuren klipper rosorna snyggt, det ser ut som om de gått fram med en sax, säger Birgitta Linåker.
Kyrkogårdsförvaltningen har tampats med problemet i flera år, men har inte hittat något bra sätt att få bukt med det. Man har kontaktat kommunjägare och försökt lägga ut mat till rådjuren utanför kyrkogården. Allt utan resultat. Samtidigt får man reaktioner från anhöriga som förgäves försöker hålla snyggt vid gravarna.
– De anhöriga har överseende. De tycker att det är tråkigt, men de förstår att det inte är någon skadegörelse. Det är våra djur som ligger bakom, säger Ove Nilsson, arbetsledare vid kyrkogårdsförvaltningen.
Inte heller går det att stänga av kyrkogården och därigenom hålla djuren borta.
– Då får vi inhägnade kyrkogårdar med två meter höga stängsel och sådana vill vi inte ha, säger Ove Nilsson.
Harar och kaniner ställer till det på kyrkogården, även om det inte är i samma omfattning som rådjuren.
– Kaniner förstör gräskanter och gräver ned sig, det är mer ett problem för oss. Vi har även problem sommartid med korpar som sliter upp plantorna, men det är ett mindre område, säger Ove Nilsson.