Rädda grannar kan stoppa deras flytt
– Det finns så mycket okunskap ute i samhället, säger Lisa Wickström som arbetar på Kungsljuset.
– Inte mycket har hänt mycket 1960-talet. Det finns så mycket fördomar. Ändå känner nästan alla någon som mått dåligt, säger Kim som bott på Kungsljuset i ett år.
– Folk vet inte vad psykisk ohälsa är, utbrister Eva Önsäter.
Eva Onsäter och andra ur personalen finns dygnet runt på Kungsljuset i södra Kalmar. Här bor 15 personer i egna lägenheter – i bostäder med särskild service. En del av de boende ska flytta till ett nytt hus i Berga. Beslut om bygglov tas på onsdag. Redan har några oroliga grannar skrivit mejl till politiker och hört av sig till Barometern.
De har inget fått veta och de är oroliga. De undrar – vad är för sorts folk som ska flytta in egentligen? Behöver vi vara rädda? Sjunker värdet på våra hus?
På Kungsljuset finns en förväntan i luften över att få flytta. Husen är hårt slitna med dålig ventilation, mögel i badrum och sjukdomskänsla när man vaknar.
För de boende är detta deras hem, men husen är inte byggda för det.
Men deras förväntan överskuggas av deras oro. En del från Kungsljuset väntar på att få flytta till ett nytt hus på landet utanför Lindsdal. Men bygget är åratal försenat av överklaganden.
– Jag känner rädsla över att uppskrämda grannar ska överklaga här också, säger Kim som ändå hoppas att hon snart fixar att flytta till något eget. Hon är 22 och vill börja plugga.
– Det är en stor otrygghet när man inte vet någonting, instämmer hennes kompis Madelaine som är i samma ålder och har bott här i två år.
– Man behöver bara gå till sig själv. Man behöver inte lida av psykisk ohälsa för det, säger Lisa Wickström.
På Kungsljuset är just nu den yngste 19 och den äldste 57.
Det kan handla om en tjej med neuropsykiatriskt funktionshinder – exempelvis adhd – som behöver hjälp för att få struktur på sin vardag, eller få extra stöd vid en depression.
Andra diagnoser kan vara schizofreni eller autism. Ångest – eller att man inte klarar av att aktivt träffa folk men ändå inte vill vara ensam.
Det finns mycket man kan drabbas av här i livet.
– På Kungsljuset är vi inte nischade på några speciella diagnoser, säger Lisa Wickström.
Och det är en fördel.
– Här finns så många härliga människor. Här blir man inte stämplad, säger Kim.
Fakta: Särskild service
Det kallas för bostäder med särskild service. Det finns flera sådana enheter runt om i kommunen.
Den som har eller får en psykisk funktionsnedsättning kan ansöka hos kommunen om att få bo en bostad med särskild service. En del kanske bor kvar i ett halvår, för andra blir det deras hem under en lång period i livet. Det är väldigt olika. Man får bo kvar så länge som det behövs.
Det är lagen om särskilt stöd till funktionshindrade, LSS, och vissa paragrafer i socialtjänstlagen som reglerar vilka som har rätt att få denna typ av stöd.
Bostäderna kan vara i form av ett gruppboende. Det kan också - som på Kungsljuset och i det planerade huset i Berga - bestå av helt vanliga, mindre lägenheter som ligger samlat. Plus en lägenhet för gemenskap och en lägenhet för personal som finns tillgänglig dygnet runt. Alla insatser bygger på frivillighet.