Provtagningar vid Ottenby fågelstation tidigareläggs

Att virussmittades svanar dött i fågelinfluensa på Rügen höjer temperaturen på debatten i Sverige.
Kalmar • Publicerad 15 februari 2006

– Men den centrala frågan är där det största hotet finns för en pandemi, nämligen i Nigeria, säger Björn Olsen professor vid Högskolan i Kalmar, expert på fågelviruset.

Att fågelinfluensaviruset sprider sig till den Afrikanska kontinenten är farligare än att man hittar några döda svanar på Rügen, enligt Björn Olsen. Afrika är en kontinent med knappa resurser att hantera en epidemi. Att gå ut med information möter också hinder. Djur och människor lever tätt tillsammans.

– Vi vet att det brutit ut en epidemi bland tama fjäderfän i flera områden i Nigeria. Här finns den pandemiska risken. Sett ur det perspektivet är Rügenupptäckten inte så farligt. Vi pratar inte om 2000 döda svanar på Rügen utan om bara några stycken. De var säkert mycket klena redan innan influensan tog dem.

Björn Olsen anser att media liksom allmänheten bör ta det lugnt i rapporteringen för att inte skapa en överdriven oro.

– Det är ju hypat just nu och det bästa vore om folk lugnade ner sig en aning.

Den provtagning bland hemvändande flyttfåglar som planerats i vår, tidigareläggs nu.

– Vi drar vilken dag som helst i gång provtagningar vid Otteby fågelstation, Hornborgasjön och i Skåne. Det ska fungera som ett nät som kan fånga upp viruset.

Jordbruksverket har tillsammans med Statens Veterinärmedicinska Anstalt beslutat att samma smittskyddsregler som gällde i höstas för tamfåglar direkt ska införas igen med anledning av Rügen-rapporteringen. Det sker för att begränsa kontakten mellan tama och vilda fåglar. Reglerna som är tvingande idag gäller höns och kalkoner som hålls i kommersiellt syfte.

– Dem är man tvingad att ta inomhus, säger Leif Denneberg, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Däermot mot är det inte tvunget men rekommenderat att ta in höns som går utomhus även om de inte ska säljas i kommersiellt syfte.

Jordbruksverket följer händelseutvecklingen, experters analyser, och väntar in det slutgiltiga svaret, som ska vara 100-procentigt säkert från analysen av svanarna från Rügen.

– Det tar några dagar, men första proverna visade på H5N1, och då är det ju högst troligt att det är korrekt, säger Leif Denneberg.

Fågelinfluensan konstaterades 1997 i Hongkong och nästa gång det var dags 2003 drabbades Sydkorea. I mars 2004 hade 24 människor dött av influensan. En influensa som smittar människan genom nära kontakt med sjuka fjäderfän. I juli förra året kom sjukdomen via fåglar till Ryssland. Några månader senare, i oktober förra året, var det dags för Europa att drabbas. Viruset H5N1 konstaterades i Turkiet, Rumänien och Kroatien. I januari hade Europa sitt första dödsfall bland människor. I februari i år kan summeras totalt 85 döda genom åren.

Lotte Lundgren
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.