unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Prognosen för KLT: –110 miljoner kronor

Kalmar länstrafik pressas ekonomiskt i spåren av coronapandemin. Prognosen som presenterades på tisdagen i kollektivtrafiknämnden pekar mot ett underskott på 110 miljoner kronor.
Mängden sjukresor med ensamma resenärer har ökat, vilket har inneburit ökade kostnader för KLT.
Mängden sjukresor med ensamma resenärer har ökat, vilket har inneburit ökade kostnader för KLT.
Foto: Roger Carlsson

Orsaken till raset är att resandet och biljettintäkterna har halverats i spåren av pandemin. Detta samtidigt som antalet sjukresor med ensamma resenärer har ökat, vilket innebär att fler fordon tas i anspråk. Även de speciella covid-19-transporterna bidrar till en ökning av kostnaderna för KLT.

Förutom den ekonomiska påfrestningen skjuts en del utredningsuppdrar på framtiden, bland annat hur resmöjligheterna kollektivt till och från Kalmar Öland Airport ska stärkas.

Beskedet om KLT:s tuffa ekonomiska läge presenterades när Region Kalmar läns Kollektivtrafiknämnd sammanträdde, digitalt, på tisdagen.

Förutom att KLT:s ekonomi påverkats drastiskt av coronapandemin så har resandet i länet med kollektivtrafiken förändrats och minskat. Detta innebär att regionens planerade utredning om hur det går att bygga upp bättre pendlingsmöjligheter mellan tåg, buss och flyg nu skjuts på framtiden.

Utredningen som skulle redovisa förslag på hur kopplingen och resmöjligheterna mellan Kalmar Öland Airport och kollektivtrafiken kan stärkas i framtiden skulle ha redovisats i december i år. Nu beslutade nämnden att skjuta fram hela utredningen tills dess resande med kollektivtrafiken återgått i mer normal omfattning.