Annons

Professorn: ”Svårare att få jobb och bostad med utländskt namn”

Anna Gashis val att byta förnamn kan göra det lättare för henne både att få arbete och bostad.
– Har du ett utländskt namn, framförallt ett utomeuropeiskt, ja då är det svårare för dig både att söka arbete och skaffa bostad, säger Mats Hammarstedt, professor på Linnéuniversitetet.
Kalmar • Publicerad 18 oktober 2024
Anna Gashi gjorde rätt som bytte namn. Enligt professor Mats Hammarstedt ökar ett svenskt namn dina chanser att få ett bra jobb.
Anna Gashi gjorde rätt som bytte namn. Enligt professor Mats Hammarstedt ökar ett svenskt namn dina chanser att få ett bra jobb.Foto: Marie Fransson

Mats Hammarstedt är professor i nationalekonomi. Hans forskning har varit inriktad mot integration av utrikes födda på den svenska arbets- och bostadsmarknaden. Och att ett namnbyte kan ge dig ett bättre utgångsläge, det är ett faktum.

– Det har gjorts ett antal forskningsstudier kring detta med namnbyte, jag har själv skrivit ett par av dem. Man kan också i olika register se att en person som bytt namn får högre inkomst efter namnbytet jämfört med innan. Så det är absolut så att ditt namn är av betydelse, säger Mats Hammarsteedt.

Annons

Det finns också fler parametrar som kan vara ett problem för den med utländsk härkomst, när det kommer till att få ett bra jobb och en bra bostad.

– Din utbildning är ett exempel, har du en utländsk examen så väger den inte lika tungt. Språket är naturligtvis också något som kan vara ett problem för dem som inte pratar bra svenska. Dessutom behövs det många gånger kontakter för att komma in på arbets- eller bostadsmarknaden, säger Mats Hammarstedt.

Problemet för personer med utländska namn att etablera sig har varit känt länge. Men enligt Mats Hammarstedt är det ett problem som kvarstår. Det är svårt att hitta lösningar.

– Man kan säga att den som nekar att bjuda in till exempelvis en anställningsintervju på grund av ett namn kan ha två skäl till det. Det kan handla om fördomar men också om en osäkerhet. Fördomar kan man på sikt ändra genom upplysning och information. Att hantera osäkerhet kräver andra åtgärder, till exempel bättre validering av utländska utbildningar. Det har visat sig i många studier att de här två orsakerna har funnit länge men också att de är svåra att lösa, fortsätter Mats Hammarstedt.

För den som drabbas av namndiskriminering är det också väldigt svårt att få rätt. Det är svårbevisat att namnet är skälet till en diskriminering.

– Det finns bara några få rättsfall. Men i forskning har vi många gånger kunnat belägga att fel namn är diskriminerande. Men det som går att belägga i olika forskningsstudier är svårt att hantera i en rättsprocess. Men att fel namn kan stoppa dig när du söker jobb eller bostad, det behöver ingen tvivla på, säger Mats Hammarstedt.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons