Prefekten: ”Givetvis skadar det här förtroendet för ekonomihögskolan”

– Givetvis skadar det här förtroendet för ekonomihögskolan. Men först måste vi titta på Skatteverkets beslut för att se om vi ska vidta några åtgärder.
Kalmar • Publicerad 28 juni 2012

Det säger Lars-Olof Rask, prefekt på ekonomihögskolan på Linnéuniversitetet och ansvarig för den lärare som nu misstänks för avancerat skattefiffel.

Enligt Rask finns det tre olika kriterier när det gäller anställdas bisysslor. De ska inte inverka tidsmässigt på tjänsten, de ska inte konkurrera med tjänsten på universitetet och de ska inte skada förtroendet för universitetet.

Generellt har högskolevärlden en generös inställning till anställdas engagemang i näringslivet. Man vill inte lärarna ska skärma sig från övriga världen.

– Men givetvis får verksamheten inte skada förtroendet för oss.

Lars-Olof Rask håller med om att situationen uppfattas som särskilt prekär, eftersom det är en lärare i ekonomi som, enligt Skatteverket, medvetet har ägnat sig åt skattefiffel.

– Men vi vet i nuläget inte exakt vad beslutet innehåller. Om det sedan skulle visa sig att det är frågan om ett brott kommer ju situationen i en annan dager.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.