Porr-hot fick surfare att betala

Med hot om att hängas ut som porrsurfare tvingades privatpersoner betala in pengar. Nu har flera misstänkta åtalats för grov utpressning.
Kalmar • Publicerad 7 maj 2014

Förra året fick flera personer i bland annat Kalmar län fakturor hemskickade med skadeståndskrav för illegalt nerladdade porr­videoklipp.

Bakom kraven stod LDB Finans AB som ­tidigare har kallat sig bland annat Grossen Öland AB och JD Finance. Företag som anklagats för att ligga bakom massutskick av bluffakturor.

Huvudmannens, en 40-åring från Helsingborg, affärsidé byggde på folks rädsla att hängas ut som porrsurfare. Tusentals fakturor skickades ut till offren med krav på ”skadestånd” för att de skulle ha surfat in på porrsidor med sina mobiler.

Av rädsla valde många att betala. Totalt ska de drabbade ha fört över 2,2 miljoner kronor till tre konton.

Nyligen åtalades 40-åringen och fem andra personer.

En av de inblandade i härvan är en 50-årig man bosatt söder om Kalmar. Han ska enligt åklagaren aktivt ha deltagit i utpressningarna och upplåtit ett företagskonto för penningtransaktioner.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.