Annons

Politikernas önskningar – det ska hända nästa år

Barometern frågade politiker i Kalmar vad en sak som de vill ska ske i Kalmar nästa år är. Vi bad politikerna att vara så konkreta som möjligt och att det skulle vara realistiskt. Det visade sig dock att nästan samtliga hade svårt att endast hålla sig till en sak.
Kalmar kommun • Publicerad 30 december 2023
Liselotte Ross (V) hoppas att kulturkvarteret står klart innan året är slut.
Liselotte Ross (V) hoppas att kulturkvarteret står klart innan året är slut.Foto: Johanna Eriksson

Liselotte Ross (V), kommunalråd:

– I slutet av 2024 står kulturkvarteret klart, en plats full av liv! Till hösten kan barnen i Oxhagen äntligen gå i sin egen kommunala skola! Många familjer har det tufft ekonomiskt. Här hoppas vi att våra satsningar med gratis frukost i skolan, fria sommarlovsaktiviteter och sommarbusskorten kommer underlätta för dom som behöver det mest. Det är ett ansträngt ekonomiskt läge för kommunerna, här hoppas jag att regeringen tar sitt förnuft till fånga och skjuter till mer resurser till välfärden. Men det senare är nog mest ett önsketänkande.

Jonathan Sager (SD) vill se en arbetsmiljöreform för personalen i omsorgen.
Jonathan Sager (SD) vill se en arbetsmiljöreform för personalen i omsorgen.Foto: Johanna Eriksson
Annons

Jonathan Sager (SD), fullmäktigeledamot:

– Sverigedemokraterna hoppas att Kalmar kommun genomför en arbetsmiljöreform för personalen inom omsorgen under nästa år. Sverigedemokraterna har länge pekat på dom brister och problem som plågar omsorgspersonalen, alltifrån skyhöga parkeringsavgifter, ostrukturerad schemaläggning och påtvingade samverkanspass är problem som personalen inom omsorgen tvingas brottas med på daglig basis. Eftersom problemen är många och de dåliga arbetsförhållandena är så integrerade i personalens vardag så ser SD att den enda lösningen är att genomföra en arbetsmiljöreform för all personal inom omsorgen.

Johan Persson (S) har en hel önskelista med grejer som han vill se nästa år.
Johan Persson (S) har en hel önskelista med grejer som han vill se nästa år.Foto: Mickan Palmqvist

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande:

– Överst på min önskelista står fred och vapenvila i Ukraina och Mellanöstern. Sedan följer ett antal förhoppningar inför det nya året: Besked om ny affär och hälsocentral i Norrliden, ett år utan kriminalitet, kraftigt förbättrad konjunktur och bättre ekonomi för kommunerna och därmed välfärden, byggstart för nya Folkets park, spadtag för Stordalens hotell, spadtag för Kriminalvården, besked om militär verksamhet i Kalmar, ny start för Kalmar city och en mer levande stadskärna, lägre arbetslöshet, återetablering av SAS. Det här är ett axplock av min långa önskelista.

Hanne Lindqvist (M) vill att vänstermajoriteten börjar prioritera skolan.
Hanne Lindqvist (M) vill att vänstermajoriteten börjar prioritera skolan.Foto: Johanna Eriksson

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd:

– Jag vill framföra ett uppriktigt hopp om att vänstermajoriteten inser vikten av att prioritera skolan och socialtjänsten. Det är avgörande för att effektivt kunna driva det förebyggande arbetet framåt. Ett specifikt förslag är att integrera socialtjänsten i skolorna, vilket kan vara en nyckelfaktor för att motverka rekryteringen till gäng. Vårt förslag om att samla näringslivsenheten blir nu verklighet. Det är bra. Genom att skapa ett gynnsammare företagsklimat och främja tillväxt bland företagen i kommunen, kan vi förvänta oss ökade skatteintäkter. Dessa intäkter är avgörande för att kunna förbättra vår välfärd och stärka samhället som helhet.

Erik Ciardi (C) ser fram emot EU-valet nästa år där han hoppas på ett högt valdeltagande.
Erik Ciardi (C) ser fram emot EU-valet nästa år där han hoppas på ett högt valdeltagande.Foto: Mats Holmertz

Erik Ciardi (C), kommunalråd:

– Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Hälften av punkterna på Kalmar kommunfullmäktiges dagordning påverkas direkt eller indirekt av EU. Jag hoppas därför att det blir en livaktig och engagerad valrörelse med ett högt valdeltagande. Kalmar är en del av Europa och valet är verkligen ett tillfälle att påverka vilken riktning vi vill ta – ett slutet Europa som försvårar för Kalmars medborgare och företag eller ett öppet Europa som skapar möjligheter.

Christopher Dywik (KD) vill att det som gör Kalmar attraktivt ska förstärkas istället för att det bara byggs en massa för sakens skull.
Christopher Dywik (KD) vill att det som gör Kalmar attraktivt ska förstärkas istället för att det bara byggs en massa för sakens skull.Foto: Mickan Palmqvist

Christopher Dywik (KD), oppositionsråd:

– Att vi gör upp med vårt storstadskomplex där Kalmar ska växa till varje pris: Äldre byggnader ska rivas, det ska förtätas och förfulas och “varje litet grönområde” ska exploateras och ersättas med själlösa betonglådor. Förstärk istället det som gör Kalmar attraktiv: Småstads-charmen och vår välbevarade kulturmiljö. Tillskapa mer parker och grönska, uppför byggnader i mer klassisk arkitektur, prioritera villor, småhus, radhus - och kasta planerna på Foppahotellet i papperskorgen en gång för alla!

Annika Carlsson Wistedt (MP) vill att kollektivtrafiken förbättras.
Annika Carlsson Wistedt (MP) vill att kollektivtrafiken förbättras.Foto: Mats Holmertz
Annons

Annika Carlsson Wistedt (MP), gruppledare:

– Smartare och bättre kollektivtrafik. En busslinje till Snurrom och det nya badhuset utan dyra nya vägar eller krav på fler hus i Snurromskogen. Några av 401-turerna kan sluta i Snurrom eller så förlängs turen för någon buss söderifrån förbi centralen till Snurrom. Cykelbuss över Ölandsleden med start innan sommaren, tex med släp efter befintliga linjer. Fler och senare bussturer till Öland. Fler och senare tågturer till och från Alvesta. Och cykelbanor som inte byter sida om och om igen vore en välsignelse för både cyklister och bilister!

2023-06-19 KALMAR Kommunfullmäktige. Lotta Wahlmino (L). Foto: Mickan Palmqvist
2023-06-19 KALMAR Kommunfullmäktige. Lotta Wahlmino (L). Foto: Mickan PalmqvistFoto: Mickan Palmqvist

Lotta Wahlmino (L), gruppledare:

– Fler barn ska bli bokslukare under 2024. Liberalerna hoppas att Kalmar kommuns barn tar ett positivt steg framåt inom läsning nästa år. Svenska elevers läsförmåga har försämrats, skapat större klyftor. Böckernas värld erbjuder äventyr och fantasi. Regelbunden läsning stärker ordförrådet, ett barns ordförråd kan växa till 50 000–70 000 ord vid 17 års ålder, medan de som inte läser endast når 15 000–17 000 ord. Vi Liberaler stödjer regeringens reformer för att främja läsförmågan. Låt oss tillsammans sträva mot fler bokslukare bland Kalmars barn 2024!

Filip NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons