Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Politiken sväller - regionen ska ledas av 15 regionråd

Åtta landstingsråd växlades upp och skulle bli 13 regionråd. Nu förändras förslaget igen. När region Kalmar län bildas kommer hela 15 regionråd att styra verksamheten.

Kostnaden för region Kalmar läns politiska organisation fortsätter att öka. Det första beskedet, som landstingsfullmäktige antog i stor enighet, var att utöka antalet råd från åtta landstingsråd till 13 regionråd. Dessa 13 heltidspolitiker skulle kosta regionen knappt 14 miljoner kronor.

Nu kommer den kostnaden att öka med drygt två miljoner kronor knappa 16 miljoner kronor. Den stora orsaken till förändring är den nya politiska situationen.

När beslutet om ny politisk organisation för regionen klubbade var uppdelningen sex råd till den blivande majoriteten, sex råd till oppositionen samt ett råd som enligt beslut skulle tilldelas tilldelas ”parti i opposition som står utanför organiserad partisamverkan.”

Detta beslut försvarade landstingsrådet Anders Henriksson (S) för Barometern-OT så sent som i juni.

"Jag tycker inte enbart att man ska titta till antalet regionråd. Det viktiga för oss var och är att regionbildningen inte fick öka kostnaden för vår politiska organisation och det målet har vi nått. Vi har i dag en politik som kostar omkring 29 miljoner kronor varje år.” förklarade Anders Henriksson.

Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens ordförande.
Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens ordförande.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Och Anders Henriksson fortsätter att försvara beslutet om antal regionråd, även nu när antalet ökat till 15.

– Vi har en tradition av att det ska vara en stabil organisation för de politiska partierna, den fullföljer vi nu. Det som sker är att vi tre majoritetspartier för ytterligare ett råd och att den samlade oppositionen, som ju egentligen är tredelad, får ett råd till. Vi har haft en gruppledardiskussion om detta nya förslag, förklarar Anders Henriksson.

Nu ökar kostnaden för regionråden med drygt två miljoner kronor, hur finansierar ni detta?

– Vår målsättning var och är att kostnaden för den politiska organisationen inte ska öka. Samtidigt som kostnaden ökar för två råd så lämnar ju Miljöpartiet, vi håller på att räkna hur stor skillnaden är mellan MP:s kostnad och de två nya råden, förklarar Anders Henriksson.

Den nya fördelningen av regionråd som presenterats internt bygger på sju råd till majoriteten, S, C, och L. Sex råd till oppositionen, M och KD, samt ett råd vardera till SD och V som båda står utanför någon partisamverkan.

Gudrun Brunegård (KD), oppositionslandstingsråd.
Gudrun Brunegård (KD), oppositionslandstingsråd.
Foto: Mats Holmertz

Gudrun Brunegård är landstingsråd för Kristdemokraterna, hon bekräftar det nya förslaget men vill inte gå in i detalj på hur råden ska fördelas.

– Det är korrekt att det ligger ett nytt justerat förslag vad gäller antalet regionråd. Detta innebär att majoritetspartierna får dela på sju rådstjänster och V och SD får varsitt råd. Men hur vi och Moderaterna tänker fördela oppositionens sex råd, den frågan vill jag inte kommentera i dag men än att vi i KD inte kommer att få tre råd, säger Gudrun Brunegård.

Den uppdelning som ska vara aktuell är:

Socialdemokraterna - fyra regionråd.

Centerpartiet - två regionråd.

Liberalerna - ett regionråd.

Moderaterna - fyra regionråd.

Kristdemokraterna - två regionråd.

Sverigedemokraterna - ett regionråd.

Vänsterpartiet - ett regionråd.

Martin Kirchberg (SD), regionrådskandidat.
Martin Kirchberg (SD), regionrådskandidat.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Fördelningen mottas med stor irritation hos Sverigedemokraterna, regionfullmäktiges tredje största parti, som enbart får ett regionråd.

– Det förekommer inte några diskussioner om valteknisk samverkan inom oppositionen så tyvärr är verkligheten den att vi kommer att få ett regionråd. Det är helt absurt, det finns inte något annat ord, säger Martin Kirchberg (SD).

Läs mer