GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Militärfordon till ön – då stängdes bron

Flera militärfordon transporterades till Öland för en försvarsövning. Därför stängdes Ölandsbron tillfälligt av för civiltrafik.
Kalmar • Publicerad 20 september 2017
Foto: Hjalmar Tell

Det var vid halv tio-tiden på onsdagen som polisen stängde av bron så att en militär transport inom ramen för den stora försvarsövningen Aurora 17 kunde förflyttas till Öland.

– Det är en transport som gått över stora delar av landet innan men som nu landar till på Öland. Vi har funnits med för att trafiken ska fungera runt omkring. Det är långsamtgående fordon och många i kolonn vilket orsakar trafiksituationer och därför finns vi med, säger Lars Förstell, pressekreterare vid polisen region syd.

Enligt uppgifter till tidningen ska det ha rört sig om cirka 50 militärfordon. På en video filmad av Barometerns reporter ser det bland annat ut att röra sig om de amerikanska patriotmissilerna som ska placeras på norra Öland. Det är dock inget Jesper Tengroth på Försvarsmakten kan bekräfta.

– Det är en transport inom ramen för övningen Aurora. Förband som ska gruppera på ön, säger han.

I samband med avstängningen, som varade mellan en halvtimme och en timme, var det gott om poliser på både Ölands- och Kalmarsidan av bron.

Thomas Svensk, som bor i Sättra på Öland, var på väg hem efter nattjobb när han möttes av en avstängd Ölandsbro.

– Man blir lite irriterad. Det känns lite onödigt och något som hade kunnat göras på natten i stället. Det är många som åker fram och tillbaka, bron är väldigt känslig, den är som en navelsträng, säger Thomas Svensk.

Hade du fått någon information om det?

– Nej. Jag har varken hört eller sett någonting. Informationen har varit knapphändig, om det ens har varit någon. Viss kritik kan nog försvaret ha för det här, säger Svensk.

Foto: Sofia Hedman
Foto: Sofia Hedman
Foto: Sofia Hedman
Jonatan NilssonSkicka e-post
Hjalmar TellSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.