Annons

Polisen varnar för vaccinbedragare

Bedragare utnyttjar människor som vill vaccinera sig mot covid-19.
– Vi varnar i förväg, säger polisen Robert Loeffel.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar län • Publicerad 9 januari 2021 • Uppdaterad 11 januari 2021

I takt med att vaccineringen mot covid-19 har inletts har även en ny typ av bedrägerier uppstått, skriver polisen i ett inlägg på sociala medier.

Det går till så att bedragare ringer upp privatpersoner och uppger att de arbetar på exempelvis Folkhälsomyndigheten. Anledningen till att de ringer är enligt de själva att de vill hjälpa till med att boka en vaccinationstid.

Annons

– Det kan förekomma bedrägerier i samband med vaccineringen av covid-19. Ännu har vi inga inrapporterade händelser i vår del av landet, men vi varnar i förväg, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

För att bekräfta den påhittade vaccinationstiden begär bedragarna att personen ska logga in på sitt bank-id eller på sin bankdosa. I realiteten innebär inloggningen att de har en chans att komma över personens pengar.

– Logga aldrig in eller lämna ut bankuppgifter på uppmaning av någon annan, säger Robert Loeffel.

Polisen meddelar att bokning av vaccination sker på egen hand, oftast via 1177.

Janet de KriekSkicka e-post
Samuel SlättmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons