Polisen maktlös inför EU-moppar

En lucka i lagen gör att många EU-mopeder kan köras i 50 kilometer i timmen – trots att man bara får köra i 45. Och polisen kan inget göra.
– Det är ett problem vi hör när vi träffar föräldrar, säger Henrik Johansson på NTF.
Kalmar • Publicerad 11 oktober 2010
Foto: Anders Johansson

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, släppte i maj en undersökning om mopeder. Den visar att mer än hälften av alla EU-mopeder går mer än 50 kilometer i timmen. Cirka 15 procent gör 60 kilometer i timmen, detta trots att de inte är trimmade.

– Det är ett problem vi hör när vi träffar föräldrar och pratar om trimmade mopeder, säger Henrik Johansson, projektledare vid NTF Kalmar län.

EU-mopedens maxhastighet på 45 kilometer i timmen är konstruktiv. Det innebär att om den går fortare utan att ha trimmats räknas det i lagens mening som slitage. Luckan i lagen gör att polisen i princip är maktlös.

– Så länge man inte har manipulerat med mopeden kan vi inte göra något åt det. Det krävs ett uppsåt, säger Sten-Olof Mäki, trafikpolischef i Kalmar län.

Att mopedisterna kan köra fortare utan att kunna straffas är ett problem.

– Om mopeden håller väldigt hög hastighet kan vi förelägga om en registreringsbesiktning så att den klassas om till motorcykel.

Hur ofta har ni gjort det?

– Det inte är vanligt, vi har bara gjort det i ett fåtal fall.

Vad behöver ändras, lagen eller de som kör fort?

– Det vore tacksamt om man kunde sänka den konstruktiva hastigheten till 45 kilometer i timmen.

Att bevisa att en EU-moped klass 1 är trimmad kräver en hel del jobb. Polisen måste få fram data för vad som är tillåtet för just den mopeden. Något som kan vara svårt när marknaden är stor och innehåller många asiatiska märken.

NTF menar att problemet även bottnar i att branschen säljer mopeder som går för fort.

– Vi är mot detta och vill att de ska vara lagliga där de säljs. Men det viktiga är att du som sitter på mopeden är ansvarig för ditt fordon. Det betyder att om du kör 55 är du skyldig till ett lagbrott.

För tio år sedan bidrog 30 procent av mopedsäljarna till att visa hur man drog ur pluggen så att mopeden kan gå fortare. I dag har det blivit bättre.

– Det har gått ned, mopedsäljarna hjälper inte till lika mycket. Men det är ändå lätt att trimma en moped. I dag googlar de som vill trimma sin moped, säger Henrik Johansson.

- Måste vara registrerad

- Får köras i högst 45 km/h

- Får inte köras på cykelbanor

- Måste vara trafikförsäkrad

- För EU-moped klass 1 krävs att du är 15 år och har AM-körkort, eller förarbevis utfärdat före 1 oktober 2009. Även personer med A- eller B-körkort eller traktorkort får köra mopeden.

- För att få ett AM-körkort ska du klara ett teoriprov och ha gått en utbildning på trafikskola.

Jonatan Bergöö
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.