GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Pojke får 20 000 för krossad dröm

Pojkens dröm om att bli båtbyggare krossades i en slipmaskin. Nu får ägaren till det företag han praktiserade på betala 20 000 kronor i skadestånd.
Kalmar • Publicerad 21 december 2010

Som 16-åring fick pojken från Öland vintern 2007 en praktikplats på ett snickeriföretag utanför Kalmar.

Redan tredje dagen var olyckan framme. I samband med att han skulle slipa ett trästycke fastnade han med händerna i en maskin som saknade nödvändiga skydd.

Vid olyckan skadades flera fingrar, några så svårt att topparna fick amputeras. Än idag har pojken problem med bland annat domningar och fantomsmärtor.

Till följd av händelsen gjordes en arbetsplatsutredning. Med stöd av denna åtalades företagets ägare för brott mot arbetsmiljölagstiftningen.

Kalmar tingsrätt menar i en dom på måndagen att företagaren inte gjort tillräckligt för att minimera olycksrisken vid den aktuella slipmaskinen. Av den anledningen ska han därför betala skadestånd till pojken, som tvingades avbryta sina studier. Men det stannar inte vid det. Han ska dessutom betala 50 000 kronor i företagsbot till staten.

Till följd av olyckan åtalades även en hög tjänsteman och en politiker i Vimmerby kommun, där båtbyggarskolan pojken gick är belägen.

Detta eftersom åklagaren menade att de inte fullgjort sin plikt när det gäller att organisera skolans arbetsmiljöarbete. Båda frias dock av tingsrätten till följd av oklarheter kring ansvarsfrågan.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer