Planktonbrist gör att gäddan dör ut

Nya forskarrön hävdar att det är brist på djurplankton som gör att abborre och gädda förvunnit från Kalmarsund
Kalmar • Publicerad 21 juli 2005
Inget napp i Kalmarsund. Fredrik Radsbyn upplever sin sämsta fiskesommar hittills.
FOTO: ANDERS JOHANSSON
Inget napp i Kalmarsund. Fredrik Radsbyn upplever sin sämsta fiskesommar hittills. FOTO: ANDERS JOHANSSONFoto: 

KALMAR

Det är klent med abborre och gädda i Kalmartrakterna. Så har det varit under en tioårsperiod och rapporter från fiskare, lokala myndigheter och forskare har återkommande hävdat att fisket minskat för varje år. Men ingen har riktigt kunnat förklara varför. Kalmarsund är ett ur forskarperspektiv väldokumenterat område och här försvann abborre och gädda främst under 1990-talet. Det ansågs så allvarligt att området tidvis belagts med fiskeförbud.

Skarven har anklagats för att ha orsakat ett minskat bstånd av fisk, men har nu avskrivits. Ynglen tros vara för små för att vara intressanta för fågeln.

Även storspiggen har anklagats för att äta upp rommen från abborre och gädda, men nu ser man att även spiggen har minskat i Kalmarsund. I stället tror forskare i en ny rapport från Fiskeriverket att det är bristen på djurplankton som är boven i dramat.

Blåsttången försvann

- Den kritiska perioden är när ynglen ska klara sig själv och hitta egen föda. Djurplankton är deras huvudföda och utan den klarar sig inte fiskynglen, säger Roland Enqvist, marinbiolog på Högskolan i Kalmar.

Enligt Roland Enqvist började minskningen av abborre och gädda på sydöstra Öland

i början på 1980-talet. Detta hände

i samband med att blåstången försvann från kusterna. Tången hade tidigare fungerat bra både som skydd och matplats för fiskyngel. Övergödningarna spås vara den stora boven

i dramat. Ett ökat utsläpp av fosfor har medfört stora och dokumenterade förändringar i flera typer av marina miljöer. De grunda vikarna, som är så betydelsefulla för fiskarnas uppväxt, erbjuder inte samma skydd som tidigare.

- Det är ett komplext system som håller på att förändras, säger Roland Enqvist. Djurplanktonen försvinner troligtvis på grund av att de kommit nya arter av växtplankton som inte passar som föda för djurplankton.

Men även om läget ser oerhört dystert ut, ser Roland Enqvist en liten ljusglimt.

Salvestaden

- Det verkar som om det finns unga gäddor i Västra sjön. De går upp och lägger sin rom i det nyanlagda dämmet vid Salvestaden. Det kanske vore en framkomlig väg att hitta nya alternativa barnkamrar till gäddor och abborrar.

Artikeln om forskningen rörande gädda och abborre är publicerad i tidskriften Miljötillståndet

i egentliga Östersjön och är skriven av Lars Ljung-

gren, Alfred Sandström och Gustav Johansson.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.