Persson vill lära av Moderaterna
Johan Persson (S) är tillbaka på sitt arbetsrum i kommunhuset. I veckan har han varit uppe i Stockholm för ett första större möte med den socialdemokratiska kriskommissionen. Ett möte som knappt hade avslutats när partiledaren Mosa Sahlin gav beskedet att hela partistyrelsen ställer sina platser till förfogande.
– Beskedet förvånade mig inte. Men det ska inte behöva påverka vårt arbete i kommissionen. Det första vi ska göra är en valanalys som ska vara klar 4 december. Därefter ska vi arbeta med partiets organisation och politiska idéer. Det viktiga för oss är att vi har fått i uppdrag att säga som det verkligen var. Och det är ju inte svårt att konstatera att våra ledande företrädare hade ett bristfälligt förtroende bland väljarna, säger Johan Persson.
Under en knapp halvtimme målar Johan Persson upp en bild av socialdemokratin knappt två månader efter ett katastrofval.
– Moderaterna nådde stora framgångar med sin retorik och vi har absolut en del att lära av hur moderaterna genomförde sitt förnyelsearbete.
– Samtidigt har vi i grunden en politik som är rätt, men i årets valrörelse har jag saknat en framtidstanke. Det var som om vi läste tidningen, och plockade upp en fråga för dagen, en Carpe diem-valrörelse, säger Johan Persson.
Finns det redan nu något att peka på som orsaker till valförlusten?
– Det finns flera, men jag kan väl säga som så här att förslagen om höjd bensinskatt och höjd fastighetsskatt som valförslag blev snarare förslag som innebar spiken i kistan. Det var politiska misstag att gå till val med de budskapen, det är bara att erkänna. Debatterna om dessa förslag blev för svåra, vi hamnade hela tiden efter. vi hade aldrig initiativet i valrörelsen, vi förhöll oss till och rättade oss efter de borgerliga partiernas spelplan. På det sättet vinner man inga val, Nu har vi förlorat två val i rad delvis på att lyfta upp fastighetsskatten, säger Johan Persson.
Även om det är tidigt, ge några exempel på politik som kan leda till en valseger 2014 för Socialdemokraterna.
– Utanförskapet kommer att vara en viktig fråga, vårt samhälle håller på att glida isär, och vi har vunnit val tidigare på att visa att vi kan hålla ihop landet.
– Jag tror också att en politik för att skapa en modern tillväxt, om hur vi får en stabil tillväxt i Sverige kommer att vara viktig.
– För som jag sa tidigare, vi socialdemokrater har i grunden en bra politik, vi har ju även i år gjort mycket bra val i kommuner och landsting. Det är på riksplanet vi måste återvinna förtroendet bland våra väljare.
Vad kommer att ske under den närmaste tiden?
– Under ett halvår kan vi som parti leva med att vi diskuterar valförlusten och orsakerna till den. Men senast före sommaren måste vi ha haft vår extrakongress, så vi kan gå vidare. Då måste vi ha en partiledning och en politik att driva. På sikt skulle den debatt som pågår nu vara fullständigt förödande för oss.
Kriskommissionen är uppdelad i fyra olika arbetsgrupper:
1. Politiken. Politikens innehåll och det Socialdemokratiska uppdraget ska granskas. Arbetsgruppen ska ledas av Ardalan Shekarabi, före detta ordförande för SSU samt Anna Johansson, ordförande för Göteborgs Partidistrikt
2. Analysen. Analysera valets siffror och huvudfrågor på djupet. Arbetet ska ledas av Morgan Johansson, riksdagsledamot från Lund.
3. Idédebatten. Få igång idédebatten inom hela arbetarrörelsen och andra nätverk . Arbetsgruppen ska ledas av Kajsa Borgnäs, före detta ordförande för S-Studenter.
4. Organisationen. Hur ser vår folkrörelse ut och hur vill vi att den ska vara i framtiden? Arbetsgruppen ska ledas av Johan Persson, kommunalråd i Kalmar.