Patienter vädjar om att få ha kvar målarkurs

– Den här konstverksamheten måste bara få vara kvar. Det handlar ju inte bara om att måla. Vi träffas, vi umgås, skrattar och gråter tillsammans. Ett andningshål i tillvaron helt enkelt.
Kalmar • Publicerad 10 november 2010
Irene Andersson och Monika Beyersdorf hoppas båda att ledningen för geriatriska kliniken hittar en möjlighet för patientmålarkursen att få en ny bättre lokal så verksamheten kan leva vidare.
Irene Andersson och Monika Beyersdorf hoppas båda att ledningen för geriatriska kliniken hittar en möjlighet för patientmålarkursen att få en ny bättre lokal så verksamheten kan leva vidare.Foto: Lars Johansson
Iréne Fransson är projektledare för patientmålarkursen, en verksamhet hon själv beskriver som en både psykisk och fysisk stimulans för besökarna-
Iréne Fransson är projektledare för patientmålarkursen, en verksamhet hon själv beskriver som en både psykisk och fysisk stimulans för besökarna-Foto: Lars Johansson
Monika Beyersdorf är orolig för vad som ska ske efter nyår med hennes "andningshål i tillvaron", målarkursen.
Monika Beyersdorf är orolig för vad som ska ske efter nyår med hennes "andningshål i tillvaron", målarkursen.Foto: Lars Johansson

Monika Beyersdorf och Irené Andersson står vid varsitt staffli i ett litet rum på länssjukhuset i Kalmars geriatriska kliniks femte våning. Här träffas varje vecka 10 - 15 personer, nuvarande och före detta patienter på kliniken, för att måla och bara träffas.

– Jag har varit ansvarig för den här patientmålarkursen i 25 år nu. Här möts människor som kanske har haft en stroke, som vårdas för cancer eller någon annan sjukdom. Snacka om livskvalitet, jag har träffat människor som bokstavligen har varit här och målat fram till sin sista dag.

Åke Sjölund tar några minuters paus från uppdraget som konstnärlig ledare. Precis som hans "elever" i kursrummet är han orolig för framtiden.

Den lilla konstnärsgruppen har flyttats runt flera gånger det senaste halvåret och nu är alla oroliga.

– Vad kommer att hända efter nyår? Man får bara inte lägga ned målarkursen. Alla vi som träffas här skull egentligen vilja vara här betydligt oftare än en dag i veckan. Men, det verkar som om sjukvården inte tycker att det är "riktig" rehabilitering att måla. Man ska träna och lyfta saker för att rehabiliteringen ska räknas, säger Irené Andersson.

Ansvarig för målarverksamheten är socioterapeuten Irené Fransson. Hon hoppas att verksamheten efter jul- och nyårshelgerna ska få en fast plats att vara på.

– Det blir ju självklart krångligare att ha mindre lokaler och att tvingas flytta runt allt material. För dem som kommer hit är målarkursen viktigt. Stunden här är så mycket mer än att måla. Det är väldigt många viktiga samtal, man diskuterar problem och ger varandra råd. vi som jobbar här upplever absolut att de som kommer hit mår bättre, säger Irené Fransson.

Hur ser då framtiden ut för patientmålarkursen?

– Vi har hört att det ska finnas en lösning med en annan lokal än den vi har nu, jag hoppas det blir så, säger Irené Fransson.

Verksamhetschef för geriatriska kliniken är Arne Sjöberg. Han blir förvånad när Barometern berättar om oron bland de som går på målarkursen.

– Patientmålarkursen ska vara kvar, absolut. Vi kommer att erbjuda en bättre lokal än den som verksamheten är i nu efter nyår. Jag vet att många vill tillbaka till den gamla lokalen, men det är tyvärr inte möjligt. Men vi ska hitta en ny lokal som passar och ingan ska vara orolig för verksamhetens framtid, den kommer att vara kvar, säger Arne Sjöberg.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.