Parkeringsplatser stod tomma under Ironman

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Privat

Samtidigt som felparkerade bilar trängdes på Rävspelet fanns det lediga p-platser inte långt därifrån. Det menar trafikchefen Stefan Larsson som inte tycker att kommunen varit dåliga på ordna med parkeringslösningar inför tävlingen.

Som tidningen tidigare skrivit om var det inte helt lätt att få tag på en ledig parkeringsplats under lördagens Ironman. Utmed Fredriksskans stod långa rader med bilar som alla fått gula parkeringsanmärkningar på vindrutorna.

Att parkeringsvakterna var i farten mitt under rådande folkfest har fått flera att reagera. Tony Dahlberg skriver i en insändare att det är ”riktigt illa och sorgligt” att Kalmar kommun skickar med den hemvändande Ironman-publiken en sådan avskedshälsning. En annan Kalmarbo ”skäms över sin stad” och menar att kommunen borde sett mellan fingrarna under en så speciell dag på året som Ironman.

Det lyfts också kritik mot att kommunen inte ordnat ordentligt med parkeringsplatser inför evenemanget. Något Stefan Larsson, trafikchef på Kalmar kommun, inte håller med om.

– Vi har annonserat på vår hemsida, vi har gått ut i radion, vi har informerat hos er och andra tidningar om var det var möjligt att parkera. Vi letade fram närmare 2000 extra parkeringsplatser, men det var inga bilar som brydde sig om att köra dit. De var tomma, säger Stefan Larsson.

Arkivbild. Stefan Larsson, trafikchef på Kalmar kommun.
Foto: Anders Johansson
Arkivbild. Stefan Larsson, trafikchef på Kalmar kommun.

Inför Ironman ordnades flera tillfälliga parkeringar. En vid Lars Kagg-skolan och en vid Fredriksskans. Vid Fredriksskans uppger Stefan Larsson att de hade vakter på plats som informerade om var man fick stå och inte.

– Men de lyssnade inte utan körde upp och parkerade ändå. Vi hade hägnat av ytorna där vi inte ville ha några bilar parkerade med plastband, men de revs bort.

Den tredje var i Kalmarsundsparken, där det enligt Stefan Larsson bara stod tre bilar.

– Var ska vi sätta gränsen egentligen? När ska vi inte skriva parkeringsanmärkningar när det ju är parkeringsförbud som gäller?, frågar sig Stefan Larsson som inte anser att det är rimligt att frångå de allmänna reglerna vid särskilda evenemang.

Stefan Larsson upplever heller inte att Kalmarborna endast har ställt sig kritiska till parkeringsvakternas agerande. Enligt honom ska folk ha hört av sig, och skrivit i kommentarsfält på Facebook, att de uppskattar att kommunen reagerar mot felparkeringarna.

– Det blir ju inte bra trafikmässigt när bilar ska backa ut på cykelbanor och liknande. Sedan förstår jag ju att det inte är kul att få en p-bot, men ett visst ansvar har man ju själv också, säger Stefan Larsson.