Palaver om politisk tillsättning av höga chefer: ”Detta är ju helt enormt”
Det var när kommunstyrelsen skulle besluta om tillsättning av tillfällig socialchef under tiden som förvaltningschef Cecilia Frid ska vara tjänstledig, som frågan om de högsta cheferna ska tillsättas politiskt eller som nu, framtagna av en grupp där både majoritet och opposition ingår, tog fart. Hanne Lindqvist (M) och Lotta Wahlmino (L) aviserade att de inte tänkte vara med i beslutsfattandet och Christopher Dywik (KD) anförde att han inte deltagit i liknande beslut sedan flera år.
– Kalmaralliansen deltar inte i beslutet. Majoriteten gör sina rekryteringar och vi gör våra när vi tar över, sade han.
Johan Persson (S) och Liselotte Ross (V) gick till storms direkt.
– Detta är något helt nytt och något som jag vänder mig något enormt emot. Vi har aldrig haft politiska tillsättningar när vi rekryterar, sade Persson.
– Inget som har sagts på detta möte häpnar jag så mycket över som detta. Ska ingen chef känna sig säker på att få jobba kvar om vi byter majoritet?, frågade Ross.
Dywik hänvisade till att förvaltningscheferna har anställningsskydd men att alliansen fortsättningsvis inte kommer att delta i rekryteringsbeslut. Lotta Wahlmino (L) backade däremot, liksom Lindqvist, då hon redan varit med och fattat ett beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott om saken. Men saken var inte utagerad med det.
– Jag känner en oro kring den här diskussionen. Det är ett bekymmersamt tecken om oppositionen inte känner tillit till rekryteringar. Det kan få konsekvenser längre fram om man misstänkliggör majoriteten för att föra politiska rekryteringar. Det riskerar att undergräva förtroendet för uppdelningen i tjänstemän och politiker och att rekryteringar sker opartiskt, sade Max Troendlé (MP).
Här saknas innehåll
I en rekryteringsprocess som den ser ut i dag ingår presidiet från berörd nämnd, kommunstyrelsens presidium, kommundirektör och fackliga företrädare. Det läggs alltid fram ett förslag för kommunstyrelsen. Inget argument som framfördes på mötet fick den hårt ansatte Dywik att ändra sig.
– Jag vill inte väcka anstöt eller skapa oro men jag kommer inte att delta i den här typen av beslut, säger Dywik.
Johan Persson säger efteråt att han tolkar det som en fingervisning om att S, V och C inte kommer att få vara med vid rekryteringar utifall Kalmaralliansen skulle vinna valet. Han framhåller att rågången måste vara glasklar mellan tjänstemän och politiker.
– Detta är ju helt enormt. Det är en princip att inte ha politiska tillsättningar. Det är därför oppositionen är med i rekryteringen. Det borde sitta i ryggmärgen.
Kalmaralliansen har efter ett eget möte kommit fram till att de kommer släppa igenom alla förslag på rekryteringar som majoriteten lägger fram. Christopher Dywik avvisar Perssons tolkning, menar att hela uppståndelsen är en storm i ett vattenglas men att det blev fel från Alliansens sida också.
– Vi hade bestämt detta men de andra backade ur. Jag framstod som en galning. Men jag vill framhålla att detta handlade absolut inte om att någon tjänsteman är dålig eller olämplig.
”Jag känner en oro kring den här diskussionen. det är ett bekymmersamt tecken om oppositionen inte känner tillit till rekryteringar. Det kan få konsekvenser längre fram om man misstänkliggör majoriteten för att föra politiska rekryteringar.”Max Troendlé (MP)