GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oväder drar österut – nu står Kalmar och Öland på tur

Snöfall kombinerat med vind har orsakat flera olyckor på vägarna i södra Sverige under torsdagsmorgonen.
Nu står Kalmar, Gotland och Öland på tur.
Ovädret medförs att skolor stängs och kollektivtrafik dras in – och centrala Ystad har drabbats av översvämning.
Väder (TT) • Publicerad 2 december 2021
En lastbil som hamnat i diket i halkan bärgas på vägen mellan Hyllinge och Väla utanför Helsingborg på torsdagen.
En lastbil som hamnat i diket i halkan bärgas på vägen mellan Hyllinge och Väla utanför Helsingborg på torsdagen.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är gatorna som är översvämmade efter allt regn. Vi håller på att tömma under efter hand , Alf Quint, gatuchef i Ystad kommun

Det ska röra sig översvämningar på cirka 40 centimeter både i centrala Ystad samt i områden runt staden.

Ovädret fortsätter ställa till det i syd. I Hässleholms kommun ställdes skolskjutsar in på grund av svårigheter med framkomlighet i snön. Skolorna är stängda tills fredag.

– Eleverna är hemma och har en studiefri dag, säger Niklas Persson, som är tillförordnad förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen, till TT.

Drar österut

Väderförhållandena har också varit märkbara i trafiken på flera håll i södra Sverige det senaste dygnet. Fler störningar vara att vänta när ovädret tilltar i östra delarna av Götaland.

– Just nu har tyngdpunkten rört sig österut, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, till TT, och fortsätter:

– Just nu är det kraftigast i Kalmar län, Gotland och Öland.

I Halland har ovädret avtagit, och nederbörden rör sig mot Jönköpingstrakten. För Skånes del innebär det snöfall i Österlentrakten upp mot Kristianstad.

– Där kommer det dröja kvar som längst.

Olyckor och förseningar

Det är risk för störningar i trafik samt elavbrott. SMHI har utfärdat en orange varning för Gotland, samt nedgraderat en tidigare orange varning till gul gällande Skåne, Blekinge, Kronobergs län samt Kalmar och Hallands län och södra delarna av Västra Götalands län. Varningen omfattar nu även stora delar av Jönköpings län, där ett flertal trafikolyckor inträffa på vägarna, enligt polisens hemsida.

Under torsdagsmorgonen har flera olyckor drabbat vägarna i söder. E6:an norr om Helsingborg stängdes av under torsdagsmorgonen sedan en lastbil kört i diket utanför Ödåkra. E4:an fick också stängas av mellan trafikplatserna Hyllinge och Åstorp i riktning mot Örkelljunga då två lastbilar kört i diket, och ett tag stod trafiken på E6 helt stilla söder om Göteborg.

Skånetrafiken varnar för förseningar i kollektivtrafiken med inställda tågavgångar på sträckan mellan Hässleholm–Karlskrona. I Göteborg påverkas flera bussar och spårvagnar av ovädret, och enligt Västtrafik ska man räkna med förseningar och inställda avgångar på vissa sträckor i hela regionen.

Snö stoppar bussar

Hallandstrafiken stoppade på grund av stora snömassor all busstrafik, både regionbussar och stadsbussar, under torsdagsmorgonen, rapporterar P4 Halland.

– Vi har alltså ingen busstrafik i Halland just nu, sade Yasmine Möllerström Henstam, kommunikationschef på Hallandstrafiken, till kanalen under morgonen.

För just Halland och västkusten ser det värsta ändå ut att ha bedarrat, men den finns risk för fortsatta förseningar i tågtrafiken under förmiddagen.

Längs södra delarna av östra kusten och Öland och Gotland kommer det fortsatt att snöa kraftigt under torsdagen. Det har bland annat fått konsekvenser i form av att Destination Gotland har ställer in vissa avgångar mellan Visby och Nynäshamn på torsdagen. Även tågtrafiken drabbas och varningar om förseningar kommer från flera håll i södra Sverige.

En lätt lastbil som halkat i diket bärgas på vägen mellan Hyllinge och Väla utanför Helsingborg på torsdagen.
En lätt lastbil som halkat i diket bärgas på vägen mellan Hyllinge och Väla utanför Helsingborg på torsdagen.Foto: Johan Nilsson/TT
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.