Östran ångrar SD-annons, inte Barometern

Kalmar Artikeln publicerades

Två tidningar tillät SD-annons på förstasidan. Östran ångrar sig, det gör inte Barometern. Varför?

I tisdagens Barometern och Östran fanns en annons från Sverigedemokraterna på respektive tidnings förstasida.

– Det var ett misstag. Vi har ett principbeslut att vi ska hålla topparna på webben rena från politisk reklam, naturligtvis ska detta gälla även tidningen, säger Gunilla Persson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Östran.

I fredagens tidning har ni en annons från SD på insidan, vad är skillnaden?

  – Vi sätter agendan på förstasidan. Där ska vi inte ha politiska budskap från partier. Vi är oberoende socialdemokratiska, men hade heller inte tillåtet en annons från S på ettan. Antidemokratiska partier som är nazistiska eller rasistiska tillåter vi inte någonstans.

  Och där ingår inte SD?

  – Nej.

  Barometern gjorde däremot inget misstag när det gäller publiceringen av SD-annonsen i torsdagens tidning.

  – Nej vi har inget förbud mot politisk annonsering på förstasidan. Jag tycker att det är bra att partierna annonserar hos oss. Men det betyder inte att vi som tidning står bakom de åsikter partierna presenterar. Vi är en kanal för det fria ordet, säger Anders Enström, ansvarig utgivare för Barometern-OT.

  Det fanns inga tveksamheter i den här aktuella annonsen?

  – Vi har inget generellt förbud mot SD att annonsera i tidningen. De är ett demokratiskt parti även om de har bruna rötter. Men varje publicering bedöms för sig och jag har tidigare stoppat SD-annonser som brutit mot våra etiska principer.