GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Osäkra tider kräver en ansvarsfull politik”

Regionpolitik
”Region Kalmar län står precis som Sveriges övriga regioner och kommuner inför stora utmaningar de kommande åren. Pandemins påverkan, hög inflation, stigande räntor, världsmarknadsläget och ökade pensionskostnader gör att de ekonomiska utmaningarna öka”
Debatt • Publicerad 31 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lena Granath (V), Angelica Katsanidou (S) och Karin Helmersson (C): Nu är inte tiden för stora expansiva reformer, den tiden kommer att komma när de möjligheterna finns igen, men den är inte nu.
Lena Granath (V), Angelica Katsanidou (S) och Karin Helmersson (C): Nu är inte tiden för stora expansiva reformer, den tiden kommer att komma när de möjligheterna finns igen, men den är inte nu.Foto: Mats Andersson

För att möta detta krävs en ekonomisk politik i Region Kalmar län som andas ansvarstagande och långsiktighet. En historiskt stabil ekonomi och ett starkt styre ger oss nu möjligheter att möta de tuffa år som vi har framför oss. Vi kan därmed hantera de kommande åren utan att behöva göra stora drastiska neddragningar.

Nu är inte tiden för stora expansiva reformer, den tiden kommer att komma när de möjligheterna finns igen, men den är inte nu. Ofinansierade förslag om stora kostnadsökningar och stora skattesänkningar som vi sett förslag på under den gångna mandatperioden och i valrörelsen från flera av partierna i oppositionen är inte rätt väg framåt.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.
Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.Foto: Linda Eliasson
”Vi hade önskat att fler partier i regionen hade insett allvaret i den situation som vi nu går in i. Vi kan dock konstatera att oppositionspartierna inte har tagit till sig detta. När vi läser oppositionspartiernas budgetförslag ser vi återigen en rad av ofinansierade förslag och luftslott.”
Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

I det budgetförslag som våra tre partier nu har lagt fram för regionstyrelsen och regionfullmäktige återfinns det dock några viktiga satsningar. Allra viktigast är den satsning på att stärka medarbetarna som jobbar på de mest obekväma arbetstiderna. Medarbetarna är och kommer att förbli vår absolut viktigaste resurs. Men vi tar också sikte på framtiden, vi bidar vår tid. Den tid av ekonomisk osäkerhet som vi nu går in i kommer att ha ett slut, då ska vi vara redo sjösätta viktiga utvecklingsreformer och det förberedelsearbetet sker här och nu.

Region Kalmar län har de senaste åren beslutat om flera viktiga satsningar som kommer att vara väldigt positiva för invånarna i Kalmar län. Det handlar bland annat om att hålla i arbetet med omställningen till nära vård, att fortsätta öka andelen med fast läkarkontakt och att höja kontinuiteten. Hälsosamtalen för de som fyller 40-, 50- och 60 år ska nu sjösättas och vi ska fortsätta arbetsmiljöarbetet. Detta är ett axplock av satsningar som vi nu håller i och prioriterar.

Det är inte bara Region Kalmar län som går en tuffare tid till mötes. Regionens närings- och föreningsliv upplever också stora utmaningar och den nya regeringen sågar arbetet med den gröna omställningen längs med fotknölarna. Då är viktigt att Region Kalmar län har ett ledarskap som tar ansvar för den regionala utvecklingen och den gröna omställningen.

För att kunna göra detta och inte minst för att arbeta ikapp den uppskjutna vården som pandemin skapat tar vi tillfälligt bort överskottsmålet och vi använder oss av den resultatutjämningsreserv som vi har sparat ihop under flera goda ekonomiska år. Det är en ansvarsfull politik som gör att vi kan fortsätta att gå framåt och inte backa oss ur den tuffa ekonomiska situation som vi nu befinner oss i.

Vi hade önskat att fler partier i regionen hade insett allvaret i den situation som vi nu går in i. Vi kan dock konstatera att oppositionspartierna inte har tagit till sig detta. När vi läser oppositionspartiernas budgetförslag ser vi återigen en rad av ofinansierade förslag och luftslott. Att bedriva en sådan politik i det här läget skulle innebära stora negativa långsiktiga konsekvenser för regionens verksamhet och för våra invånare.

Ett av de nyckelord som vårt majoritetssamarbete bygger på är just ordet ansvar. Vi kommer att ta vårt ansvar för verksamheten och för ekonomin. Det gör vi i den budget som nu ligger på bordet och det kommer vi göra under hela mandatperioden. Fler partier är välkomna att ansluta sig till det ansvarstagandet.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande

Karin Helmersson (C), regionstyrelsens vice ordförande

Lena Granath (V), regionråd

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.