Oro bland romer efter attacker

Kalmar Artikeln publicerades
Boydon Ciwaoir utanför den husvagn som han och hans familj bor i. Personer i fyra till fem bilar brukar komma till parkeringen och skrämmas genom att kasta sten och rikta fyrverkeripjäser mot de som bor där.
Foto:Anders Blank
Boydon Ciwaoir utanför den husvagn som han och hans familj bor i. Personer i fyra till fem bilar brukar komma till parkeringen och skrämmas genom att kasta sten och rikta fyrverkeripjäser mot de som bor där.

Stenkastning mot husvagnar i Salve.

Fyrverkeripjäser som riktas mot boende.

Blir det värre tror Stadsmissionen att romerna måste flytta.

De kommer om nätterna. De har gjort det hela veckan. Det är fyra eller fem bilar som kör runt och sladdar på grusplanen. Sedan försvinner de. Men ofta följs bilkörningen av att stenar kastas på husvagnarna. Det har också hänt att fyrverkeripjäser har skjutits mot bostäderna.

– Det låter som bomber som briserar, säger Boydon Ciwaoir. Men det är inte så farligt, det är väl bara ungdomar som vill skrämmas.

Det är fredag lunch och vi är på parkeringsplatsen där 20-talet husvagnar står uppställda. De romer som inte är och tigger håller på med att hålla ordning eller fixa med sina bilar. De vi pratar med vill bagatellisera händelserna, de menar att det inte är så farligt och att de känner sig trygga.

  – Jag tror inte de säger sanningen, säger tolken Adrian Jacobs.

  Polisen har varit ute på platsen vid två tillfällen efter att romerna har ringt. När de kommit dit har förövarna försvunnit, ingen har kunnat lagföras för något brott.

  – Det är inte förbjudet att köra bil om man är nykter och har körkort. Det är svårt, säger Ulf Karlsson på polisen. Vi åker ibland och tittar till det på Salve.

  Enligt de boende brukar attackerna ske mellan 21 och 03 på kvällarna. Rutor har krossats när stenar träffat sitt mål.

  Utanför Netto sitter Patru Florin och säljer handgjorda kvastar och träslevar. Det har blivit allt svårare för tiggarna i Kalmar att få ihop några slantar och att sälja saker har visat sig lite effektivare. Han har bott länge på Salve.

  – Vi vågar inte bo kvar. Men vad ska vi göra? Det finns ingen annanstans att ta vägen för oss, säger han.

  Han berättar om skräckfyllda nätter med lite sömn. Om helljus som trängt in i husvagnen, nyårsraketer som briserat och stenar som kastats.

  Varför blir ni attackerade?

  – Jag vet inte. Jag har ingen aning.

  Katarina Borgemo på Stasdmissionen berättar om stor oro på campingen.

  – Det här är deras hem. Det är klart att de inte mår bra om de attackeras på nätterna, säger hon.

  Hur går resonemanget?

  – Jag kan väl säga så mycket, att om det inte blir någon förändring måste de nog flytta. Så pass allvarligt är det, säger Katarina Borgemo.

  Hon menar att trakasserierna hela tiden har eskalerat.

  – Någon kan komma att skadas snart, säger hon.

  Stadsmissionen har en dialog med kommunen som uppdateras kontinuerligt. Kommunen å sin sida letar alternativ till Salve, men hittills har man inte hittat någon lämplig plats.

  Förra veckan kom en utredning, initierad av regeringen, som avrådde kommuner från att upplåta plats till EU-migranter.