Örn klövs av vindkraftverk

Möreslätten Artikeln publicerades
Foto:Birdlife Sverige

En ringmärkt havsörn klövs mitt itu när den flög in i ett vindkraftverk på Möreslätten.

– Det är viktigt att den här delen av vindkraftverkens åverkan uppmärksammas, säger Daniel Bengtsson, Birdlife Sverige.

Det var en ornitolog som med egna ögon såg hur den stora örnen flög rätt in i vindkraftverket och helt enkelt kapades mitt itu av ett av bladen.

– Det blev en rejäl smäll och han var lite chockad. Det är inte ofta man får se en sådan händelse, även om vi vet att det inträffar, säger Daniel Bengtsson.

Överdelen av örnkroppen slungades iväg och fastnade i ett träd medan underdelen föll till marken.

  Fågelentusiaster har varnat för att ställa upp vindkraftverk i närheten av fågelstråk, men inte blivit hörda när vindkraftsbolagen fått säga sitt.

  – Att inga fåglar ska omkomma i närheten av vindkraftverk är svårt att nå, det är nog omöjligt att uppnå. Men det är i alla fall viktigt att så få fåglar som möjligt dör av vindkraftverk och därför är placeringen av dessa oerhört viktigt. Och just i det här fallet vet vi att det har varit många örnar i närheten av den här parken, säger Daniel Bengtsson.

  Energibolagen hävdar att man inte påträffar särskilt många döda fåglar i närheten av vindkraftverken, men det argumentet ger inte Daniel Bengtsson mycket för.

  – Utan regelbunden kontroll är det omöjligt att säga så. Rävar och fåglar tar snabbt hand om kadavren och drar iväg dem.

  Havsörnen som dog ringmärktes på Öland 2012. Troligtvis häckade den i närheten av parken.

  – Det är givetvis omöjligt att veta med säkerhet, men troligtvis var det därför den hade sökt sig så långt inåt land, säger Daniel Bengtsson.

  Eftersom örnar räknas som vilt fick polisen ta hand om den döda örnen.