Ordföranden anser rapporten starkt överdriven

Kalmar • Publicerad 3 november 2003

Anders Engström (s) har varit ordförande för Kalmar slotts styrelse sedan början av 1990-talet. Nu beskriver han revisionsrapportens slutsatser som starkt överdrivna, missvisande och ofullständiga - men samtidigt som korrekta i sak.

Vad menar du?

- Att vi naturligtvis kände till den dåliga ekonomin. Redan 1999 startade vi diskussionen och vidtog en rad åtgärder.

- Problemet har varit, och är, att vi har fått för små bidrag. Inget annat jämförbart slott får under miljonen medan vi måste klara oss på 400 000 kronor.

Men varför står det i rapporten att styrelsen varken hade ekonomiska insikter eller handlingskraft?

- Vi var dåliga på att föra protokoll. Diskussioner och åtgärder är inte satta på pränt. Protokollen är så dåliga att någon utifrån får svårt att följa verksamheten. Detta kritiseras i rapporten och jag håller med och tar på mig ansvaret.

Hur kunde det bli så?

- Dels berodde det på rent slarv. Dels är det så att många bedriver liknande verksamheter och ibland vill man inte fästa allt på pränt i en konkurrenssituation.

Ni såg det som en konkurrensfördel att inte avslöja för mycket?

- Ja, men nu ångrar jag mig bittert.

Det budgeterade resultatet har de senaste åren visat vinst eller nollresultat trots redovisade miljonförluster. Varför användes inte budgeten som ett styrinstrument?

- Det är svårt för förtroendevalda att gå in i en budget och kolla och dra.

Är det inte den kontrollfunktionen som förtroendevalda ska borga för i en styrelse?

- Jo, men på detaljnivå går man inte in och granskar och ifrågasätter. Dessutom kan man lika gärna säga att bidragen borde anpassas till direktiven som att budgeten borde anpassas efter tidigare resultat.

Är det inte just den inställningen som får en revisor att gå i taket?

- Jag menar att bidragen var för små och att det var allmänt känt sedan länge att ekonomin skulle braka samman.

Hur kommenterar du tidigare vd:n Odd Zschiedrichs arbete?

- Otroligt duktig men väl optimistisk. Han hade sina kända svagheter men det visste vi när han anställdes. Samtidigt brann han för jobbet.

Han var vd under förlustutställningen Tre kronor och Den polska örnen. Kommentar?

- En ledamot sa rent ut att vi blivit lurade. I juli fick vi veta att utställningen gick bra och en månad senare kom chocken. Utan den utställningen skulle slottet ha gjort en förlust på runt 245 000 kronor, nu blir det två miljoner.

Har ledande socialdemokrater krävt din avgång?

- Ingen har kommit med direkta krav. Sitter jag kvar är det möjligt att vi beslutar om en nollbudget och att kulturen försvinner från slottet.

Barometern-OT har förgäves sökt Odd Zschiedrich.

Ossian Grahn
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.