Annons

Omstritt Z-vatten testas på skolor och äldreboenden: ”Mer än 99 procent vatten”

Det kritiserade städmedlet Z-vatten används just nu på en förskola, en skola och två äldreboenden i Kalmar.
Medlet består till över 99 procent av vanligt vatten och döms ut av kemister. Men flera kommuner använder det ändå – och Kalmar prövar det just nu.
– Vi måste torka en bänk och testa om den blir ren, säger John Eliasson, verksamhetschef för kost och lokalvård i Kalmar kommun.
Kalmar • Publicerad 31 oktober 2024 • Uppdaterad 31 oktober 2024

Det lanseras som framtidens rengöringsmedel. Och uppges funka till allt – från städning, tvätt och disk, till rengöring i industrier.

Det speciella vattnet tillverkas av vanligt kranvatten som filtreras flera gånger för att bli ultrarent. Sedan tillsätts en liten mängd kaliumkarbonat, och vattnet genomgår en elektrolysprocess. Resultatet blir ett alkaliskt vatten, som är basiskt och alltså har ett högt pH-värde.

Annons

”Förbluffande nog består Z-Water till mer än 99 procent av vatten, men det fungerar ändå minst lika bra som traditionella rengöringsmedel”, skriver tillverkaren PT Professional på sin hemsida.

Men flera kemister dömer ut produkten. Det alkaliska vattnet saknar vetenskaplig grund och är ett slöseri med skattepengar, menade flera experter när SVT Nyheter Småland i våras granskade Region Kalmar läns användning av Z-vatten.

– Problemet är att kommuner och landsting betalar en förfärlig massa pengar för ingenting, sade Ulf Ellervik, professor i organisk kemi på Lunds tekniska högskola till SVT.

Tillverkaren PT Professional kontrade direkt.

– Det finns många studier och inte minst empiriska tester av våra kunder som visar att det blir minst lika bra städat med Z-water som med kemikalier, sade företagets vd Pierre Crambé.

Efter SVT-granskningen beslutade Region Kalmar län att pausa användningen av medlet på sjukhusen i Västervik och Oskarshamn. Och i Ulricehamn stoppades städning med Z-vatten efter att kraftig smittspridning brutit ut på flera av kommunens äldreboenden under julen 2023.

•••

Trots kritiken väljer nu Kalmar kommun att pröva Z-vatten. Sedan september pågår ett pilotprojekt, där medlet prövas på följande platser under tre månader.

• Stagneliusskolan – städning

• Villa Linne äldreboende – städning

Annons

• Ingelstorpsvägens äldreboende i Smedby – städning

• Smedbyskolan – städning

• Kalmar Sportcenter – städning

• Kroggärdets förskola i Smedby – köksmiljö

Inom kort ska Z-vatten även prövas i diskmaskiner på Smedbyskolan, berättar projektledaren Peter Gertsson.

– Emmaboda har kört det här i sex år. De har i princip ersatt sina rengöringsmedel och maskindiskmedel med Z-vatten, med fullgoda resultat, säger han.

Hittills har kommunen köpt två fat med Z-vatten. Ett 600-litersfat av typen X-power, för 11 kronor litern. Och ett 300-litersfat av typen X-treme för 20 kronor litern.

•••

Projektet är ett test, betonar John Eliasson, verksamhetschef för kost och lokalvård i Kalmar kommun.

– Vi ska testa det här i en mindre skala och själva ta prover med hjälp av etablerade laboratorieföretag, för att titta på om det funkar, säger han.

Annons

Städpersonalen kommer att ta prover och skicka till labb, förklarar han.

– Vi behöver mäta på riktigt. Vi måste torka en bänk och testa om den blir ren. Vi måste diska en skärbräda och testa om den blir ren. Vi måste diska tallrikar i diskmaskinen och så måste vi mäta. Och sen har vi ju ett kök som kör vanlig diskmaskin bredvid. Sen kan man mäta och se vad det blir för skillnad. Funkar det här verkligen?

Det har funnits en del kritik mot Z-vatten…?

– Ja. Och jag vet att företaget har gått ut och bemött det här. Vi har fått massor av material från dem, säger John Eliasson, och tillägger:

– Det kanske ligger någonting i det. Det är det vi ska titta på och undersöka. Är det inte bra så kommer inte vi att använda det. Absolut inte.

Regionen använde det i Oskarshamn och Västervik, men pausade efter kritik i SVT. Känner du till det?

– Nej, det gör jag inte. Men det får väl också det här projektet utvisa. Har regionen sagt nej – då måste vi fråga varför och på vilka grunder. Och det ska ju vi ta med oss i vårt projekt för att veta om det ligger någonting i. Det kan det absolut göra.

Han återkommer till att Kalmars projekt är ett test, för att se om Z-vatten skulle kunna fungera.

– Jag vill verkligen poängtera att det här är ingenting som vi har tagit något beslut om. Utan det är ett projekt för att utreda om det finns några möjligheter att använda det här.

Fakta

Städvattnet, kommunerna och granskningarna

Flera kommuner och kommunala bolag har gjort försök med alkaliskt och/eller avjoniserat vatten som ska ersätta tvätt- och rengöringsmedel – från olika leverantörer med egna recept och varumärken. Diro-vatten tillverkas av företaget Swatab i Malmö och Z-vatten tillverkas av PT Professional i Karlskrona.

Här är några exempel:

2019: Mönsterås kommun börjar med avjoniserat vatten från Swatab. Kommunen investerar i Diro-system till en kostnad på 222 800 kronor. Bland annat tvättat städmaterial, exempelvis moppar och mikrodukar.

Oktober 2020: Kalmarhem satsar på tvättmedelsfri tvättstuga. Hyresgäster i studentkvarteret Ejdern får tvätta sina kläder i kallt avjoniserat vatten. ”Tvätten blir lika ren med det så kallade Diro-vattnet som vid tvätt med vanliga tvättmedel”, försäkrar bolaget i ett pressmeddelande.

December 2023: Tv4:s Kalla Fakta granskar Diro-vattnet och berättar om oberoende tester som visat att tvätt med avjoniserat vatten inte skiljer sig från att tvätta med vanligt kranvatten. Hemtjänstpersonal vittnar om att bajsfläckar och urinstank blev kvar i lakan och kläder efter tvätt.

Februari 2024: Efter Kalla Faktas granskning slutar Räddningstjänsten i Mönsterås att tvätta kläder i avjoniserat vatten. ”Cancerogena ämnen mot huden på brandmännen är inget vi ska experimentera med”, säger Ingemar Idh, avdelningchef räddningstjänstförbundet Sydost till Kalla Fakta. Städenheten i kommunen fortsätter dock med metoden.

Maj 2024: Efter SVT Nyheter Smålands granskning om det bristande vetenskapliga stödet för Z-vatten, pausas användning av medlet på sjukhusen i Västervik och Oskarshamn.

Källor: Barometerns arkiv, Kalla fakta och SVT Nyheter Småland

– ------

– ------

Rasmus JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons