Oklart om akupunktör får stanna

Oron är stor bland patienter att den kinesiska akupunkturmottagningen i Kalmar ska upphöra. Avgörandet ligger hos Migrationsverket.
Kalmar • Publicerad 21 januari 2003

Många patienter med stroke och whiplash går på behandlingar hos Jinbo Zong, doktor i traditionell kinesisk medicin.

Han och doktor Minqi Yang, som driver Chinese Medical Center i Lund, kommer en gång i månaden till Kalmar sedan förra våren.

De samarbetar med Hälsa och Skönhet.

Specialkunskaper

Hittills har Jinbo Zong fått

tillfälligt uppehållstillstånd,

men det är osäkert om det förlängs.

- Jag är mycket orolig. Han har hjälpt och hjälper många patienter. Han har specialkunskaper och kan inte ersättas av någon annan. Detta kan inte jämföras med vanlig akupunktur, säger doktor Minqi Yang.

Hon säger att hon behöver hans specialkunskaper att ställa diagnos. Han har 20 års erfarenhet och är mycket skicklig inom sitt område.

- Utan honom är det svårt för mig att komma till Kalmar. Det är patienterna som blir lidande det är många som är oroliga nu, säger Minqi Yang.

Märkt en förändring

På en brits ligger Jonny Nordin från Kristvallabrunn. Han drabbades av stroke 1998. Nu hoppas han bli återställd med hjälp av doktor Zongs akupunkturnålar. Efter några behandlingar har han märkt en förändring.

- Jag tycker det är bättre. Det vore synd om den läggs ned, säger Jonny Nordin.

Jinbo Zong säger att får han inte stanna i Sverige måste han återvända till Kina.

- Jag vill hjälpa patienter. Det är synd om jag inte kan göra det.

Patienter som inte fått hjälp i sjukvården söker sig till kliniken. Det är sista halmstrået. Och många blir bra.

Annika Persson på Öland är en av dem. Barometern-OT har tidigare berättat att hon satt i rullstol och senare använde rullator på grund av sin whiplashskada.

Efter behandlingar på Chinese Medical Center förändrades hennes liv. Hon har nu tagit sjuksköterskeexamen och ska börja jobba.

Förödande för patienterna

- Det är många som blir bra. Det skulle vara förödande för patienterna om mottagningen i Kalmar lades ned, säger Annika Persson.

Naturterapeut Tatjana Hallenfors på Hälsa och Skönhet bokar in patienterna. Det kan vara så många som 60 patienter på en dag.

- Patienter är oroliga och nu är det svårt att boka in tider längre fram eftersom vi inte vet vad som ska hända. Vi mister två specialister som är bra på att behandla speciellt stroke och whiplash om han inte får stanna, säger hon.

Margareta Krantz
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.